ملخص الرسال ة تربية الأمة في ضوء القرآن الكريم - Emin, Mahmud (İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, 2022)
إنّ الأمة تعيش تحت سيطرة مناهج تربوية غير إسلامية في أكثر بلدان المسلمين حتى صارت أجياال الأماة لا تفارّ باين الصاحي ا ولخطاأ، لأجال ذلا اختاار الباحا موضاو "تربياة الأماة في ضاوء القران الكريم". ا وعتماد في بحثاه علاى المانهج الاساتق رائي، ا ولمانهج ال وصافي، والمانهج التااريخي والمانهج التحليلي، وتوصّل النتائج التي هي تربياة الأنبيااء والرسال قاومهم فعالا ا لا قاولا رارّد اا فقا . لاو توجّهناا إلى القرآن الكريم في هذا الموض و نرى أنّ القرآن قصّ علينا أسلو ب تربية الأنبياء والرسل قومهم مان جانب الاعتقاد والفكر ال س ليم ا ولعمال الصااح وتجهياز المسالمين لتأساي الدولاة الراشادة وعدالاة الله وتنفياذ حكماه في الأرض بفعلهام. إنّ الأماة لاو ت ار ب بمنااهج القا آرن تساتطيع أن تتماشاى ماع العصار والواقاع الاذي تعايش فياه علاى م واجهاة التطاوّر اوضااري وكال ماا ي سات دّ مان قضااا الأماة ماع اخاتلاف ال زماان ا ولمكاان. لاو حااول الع لمااء الربانيّا ون في تربياة الأماة بأسالوب الأنبيااء والمرسالين لن حوا بلا ش . تتكوّن الرسالة من تمهيد وثلاثة فص ول وخاتمة. التمهيد: ت اذكر فياه تربياة الأماة في ضاوء القا رآن الكاريم وفوائادها وأهمّيتهاا وأناوا التربياة. الفصال الأول: ت اذكر فياه تربياة نا وح وإباراهيم عليهماا السالام ق ومهماا. الفصال الثااني: ت اذكر فياه تربياة يوساي علياه السالام قوماه في وقات الكارب والس ن وكيفية إنشاء الدولة. الفصل الثال : ت ذكر فيه ت برية النّبي محمّاد صالى الله ع لياه وسالّم قوماه كيوفية إنشاء الأجيال الجادد وقواعاد السياساة والإدارة, و خ تمات ال رساالة بالخاتماة والنتاائج الاتي وصال الباح إليها والتوصيا ت والمصادر والمراجع. ذكر الباحا في تربياة ناوح وإباراهيم و يوساي و محمّاد علايهم السالام قاومهم نموذجا اا، ولم ياذكر بقياة الأنبيااء ا ولرسال مثال: موساى وعيساى عليهماا السالام .لخيفة إطالة الرسالة، وينبغي أن ي بح عن تربية قومهم أيض اا في الدراسات القادمة إن شاء الله

Millet, çoğu Müslüman ülkede İslami olmayan eğitim müfredatlarının egemenliği altında yaşıyor. Hattaki nesilleri doğru ile yanlışı ayırt edemez duruma geliyor. Bu nedenle araştırmacı "Kur'an-ı Kerim Işığında Millet Yetiştirtmek" konusunu seçmiştir. Araştırmalarında tümevarım yöntemine, betimleme yöntemine, tarihsel yönteme ve analitik yönteme dayanmış; peygamberlerin ve elçilerin kavimlerini sadece sözle değil, fiilen yetiştirmesi gibi sonuçlara da ulaşmıştır. Bu konuda Kur'an-ı Kerim'e dönecek olursak, Kur'an'ın bize peygamber ve elçilerin kavimleri için iman, aklî düşünce ve Salih amel yönünden yetiştirmenin ve Müslümanları hidayete hazırlamanın yöntemini, aklî devletin kurulmasını, Allah'ın adaleti ve fiilleriyle O'nun yeryüzündeki hükmünün uygulanmasını anlattığını görürüz. Bir millet Kuran'ın müfredatıyla yetiştirilirse, zaman ve mekanın değişimleriyle ortaya çıkan tüm sorunlara karşı yaşadığı çağa ayak uydurabilecektir. Terbiyeci âlimler, peygamberler ve elçiler gibi milleti terbiye etmeye çalışsalardı, şüphesiz başarıya ulaşırlardı. Tez: bir giriş, üç bölüm ve bir sonuçtan oluşmaktadır. Önsöz: Milletin Kur'an-ı Kerim ışığında yetiştirilmesinden, yararlarından, öneminden ve eğitim türlerinden bahseder. Birinci bölüm: Nuh ve İbrahim'in (as.) kavimlerini yetiştirmesinden bahseder. İkinci Bölüm: Yusuf (as.)'ın, halkını sıkıntı ve esaret döneminde yetiştirmesinden ve devleti nasıl kurduğundan bahseder. Üçüncü Bölüm: Hz. Muhammed (s.a.v)'in kavmini eğitmesinden, yeni nesilleri yetiştirme şeklinden, yönettiği siyaset ve idarenin kurallarından bahseder. Bu tez, araştırmacının ulaştığı sonuçlar, öneriler, tavsiyeler ve kaynaklar ile sonlanmıştır. Nuh (as.), İbrahim (as.), Yusuf (as.) ve Muhammed (s.a.v)'in kavimlerini yetiştirmelerini araştırmacı model olarak zikretmiş, ve tezi uzatma korkusu yüzünden Musa (as.), İsa (as.) gibi diğer peygamber ve elçilerin kavimlerini yetiştirmesinden bahsedememiştir. Allah'ın izniyle onların kavimlerinin eğitimi de bundan sonraki çalışmalarda araştırılmalıdır.

The nation lives under the control of non-Islamic educational curricula in most Muslim countries until the generations of the nation do not differentiate between right and wrong. For this reason, the researcher chose the topic of "Educating the Ummah in the Light of the Holy Qur'an". In his research, he relied on the inductive method, the descriptive method, the historical method and the analytical method, and reached the results that are the education of the prophets and messengers of their people in deed, not just words. If we turn to the Noble Qur'an on this subject, we will see that the Qur'an tells us the method of raising the prophets and messengers for their people from the side of belief, sound thought and righteous deeds, and preparing Muslims for the establishment of the rational state, the justice of God and the implementation of His rule on earth by their actions. If the nation is brought up with the curricula of the Qur'an, it can be in line with the times and the reality in which it lives, in order to confront the civilizational development and all the emerging issues of the nation with the difference of time and place. If the divine scholars had tried to educate the nation in the manner of the prophets and messengers, they would undoubtedly have succeeded. The thesis consists of an introduction, three chapters, and a conclusion. The preface: It mentions the education of the nation in the light of the Noble Qur'an, its benefits and importance, and the types of education. The first chapter: It mentions the upbringing of Noah and Abraham, peace be upon them, their people. Chapter Two: It mentions the upbringing of Joseph, peace be upon him, his people at a time of distress and imprisonment and how the state was established. The third chapter: It mentions the upbringing of the Prophet Muhammad, may God bless him and grant him peace, his people, how to create new generations, and the rules of politics and administration. The researcher in the upbringing of Noah, Abraham, Yusuf and Muhammad, peace be upon them, mentioned their people as a model, and did not mention the rest of the prophets and messengers such as: Moses and Jesus, peace be upon them, for fear of prolonging the message, and the education of their people should also be searched in the upcoming studies, God willing.
Raising an ummah in the light of the Qur'an
Kuran-ı Kerim ışığında millet yetiştirmek
Keywords: تربية; الأمّ ة; ضوء; القران الگ ريم; إصلاح; عدل; Eğitim; Millet; Nur; Kur'an-ı Kerim; Reform; Adalet; Education; The nation; Light; The Holy Quran; Reform; Justice