Covid 19 pandemisi sürecinde bilişsel duygu düzenleme stratejileri ve kişilik özelliklerinin travma sonrası büyümeye etkileri - Top, Elif Güneş (İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, 2021)
Bu araştırmanın amacı yeni tip korona pandemisi sürecinde bilişsel duygu düzenleme stratejileri ve kişilik özelliklerinin travma sonrası büyümeye etkilerini ülkemizde yaşayan yetişkin popülasyonda incelemektir. Araştırmadaki katılımcıların yaş aralığı 18-65 yaş olarak belirlenmiştir ve araştırma 301kadın (%53,9), 257 erkek (%46,1) olarak toplam 558 (%100) kişinin oluşturduğu toplum örnekleminde gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın amacına yönelik Demografik Bilgi Formu, Bilişsel Duygu Düzenleme Ölçeği, Beş Faktör Kişilik Envanteri ve Travma Sonrası Büyüme Envanteri kullanılmıştır. Araştırmaya katılan katılımcıların demografik bilgilerini elde etmek için betimsel analiz yöntemleri kullanılmıştır. Daha sonrasında örneklermin normal dağılıp dağılmadığı kontrol edilmiştir. Ardından gruplar arası farkları analiz etmek için t-test ve ANOVA analizleri yapılmıştır. Travma sonrası büyüme, bilişsel duygu düzenleme ve kişilik özellikleri arasındaki arasındaki ilişkilerin tespiti için Pearson momentler çarpımı korelasyon katsayısı analizi yapılmıştır. Bilişsel duygu düzenleme ve kişilik özelliklerinin birlikte travma sonrası büyümeyi yordama gücünün düzeylerinin tespiti için Adımsal (Stepwise) Çoklu Regresyon analizleri gerçekleştirilmiştir. Sonuç olarak araştırmadan elde edilen bulgular ışığında, bilişsel duygu düzenleme stratejileri, kişilik özellikleri ve travma sonrası büyümenin istatistiksel olarak anlamlı ilişkiler gösterdikleri ve bilişsel duygu düzenleme stratejilerinin istatiksel olarak anlamlı bir düzeyde travma sonrası büyümeyi yordayıcı güce sahip olduğu gösterilmiştir.

The aim of this study is to examine the effects of cognitive emotion regulation strategies and personality traits on post-traumatic growth in the adult population living in Turkey during the new type of corona pandemic. The age range of the participants in the study was determined as 18-65, and the research was carried out in a population sample of 301 females (53.9%) and 257 males (46.1%) in a total of 558 (100%). Demographic Information Form, Cognitive Emotion Regulation Scale, Five Factor Personality Inventory and Post Traumatic Growth Inventory were used for the purpose of the study. Descriptive analysis methods were used to obtain the demographic information of the participants participating in the research. Afterwards, it was checked whether my samples were normally distributed. Then, t-test and ANOVA analyzes were performed to analyze the differences between groups. Pearson product moment correlation coefficient analysis was performed to determine the relationships between posttraumatic growth, cognitive emotion regulation strategies and personality traits. Stepwise Multiple Regression analyzes were performed to determine the predictive power of cognitive emotion regulation strategies and personality traits with post-traumatic growth. In conclusion, in the light of the findings obtained from the study, it was shown that cognitive emotion regulation, temperament/personality characteristics and post-traumatic growth showed statistically significant relationships and that cognitive emotion regulation had a statistically significant predictive power for post-traumatic growth.
The effects of cognitive emotion regulation and personality traits on post-traumatic growth in the process of the Covid-19 pandemic
Keywords: Psikoloji; Psychology; Beş faktör kişilik modeli; Five factor personality model; Bilişsel duygu düzenleme; Cognitive emotion regulation; Psikolojik travma; Psychological trauma