Karnauba ve balmumu vaksları ile hazırlanan oleojellerin DSC ve FT-IR spektroskopisi ile karakterizasyonu - Kara, Selvanur (İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı, 2019)
Bu çalışmanın amacı doymamış yağ asitleri açısından zengin ve ülkemizde yüksek oranda üretimi yapılan ayçiçek yağından, karnauba, balmumu vaksı ve bunların karışımlarını içeren oleojellerin, erime profili ve moleküler yapısının incelenmesidir. Çalışmamızda kullanılan vaksların karışım oranları yanıt yüzey yöntemi (YYY) kullanılarak elde edilmiş olup %3, 5, 7 ve 10 oranlarında balmumu ve karnauba vaksı içeren 32 farklı deneme dizaynına sahip konsantrasyonlarda bitkisel vaks oleojelleri oluşturulmuştur. Örneklerin DSC ile erime profili, FT-IR spektroskopisi ile moleküler yapısı incelenmiştir. Yapılan çalışmalar sonucunda, %3, 5, 7 ve 10 oranında balmumu vaksı içeren oleojellerin erime noktası sırası ile 49,78 OC, 57,18 OC, 59,55 OC, 62,26 OC, aynı oranda karnauba vaksı içeren oleojellerin erime noktası ise 81,16 OC, 83,83 OC, 85,20 OC ve 86,37 OC olarak tespit edilmiştir. Karnauba vaksının yüksek erime noktası nedeniyle balmumu vaksı ile karışımı sağlanarak daha düşük erime noktasına sahip oleojeller elde edilmiştir. Aynı oleojellerin moleküllerarası etkileşimlerine FT-IR spektrometresi ile bakıldığında FT-IR spektrumlarında küçük farklılıklar saptanmış olup, bu durumun esas olarak van der Waals etkileşimleri ile oluştuğu belirlenmiştir. Elde edilen spektrumlar ile karnauba vaksı ve balmumu vaksı oleojellerinin ilave edilen oleojelatörlerin çeşidi ve oranına bağlı olarak, erime noktaları ve moleküler yapılarının değiştiği tespit edilmiştir.

In this study, it is aimed to investigate the melting profile and molecular structure of oleogels containing sunflower oil which is produced at a high rate in our country, carnauba wax, beeswax and mixtures thereof. Using the response surface method (RSM) herbal wax oleogels were produced at %3, 5, 7, 10 concentrations that containing 32 different experimental design. The melting profile of the samples was examined by DSC and the molecular structure was examined by FT-IR spectroscopy. As a result of the studies, the melting profile of oleogels containing %3, 5, 7 and 10 beeswax was identified respectively as 49,78 OC, 57,18 OC, 59,55 OC, 62,26 OC, and the melting point of oleogels containing carnauba wax at same concentrations was identified respectively as 81,16 OC, 83,83 OC, 85,20 OC and 86,37 OC. Due to the high melting point of carnauba wax, the oleogels with lower melting points were obtained by mixing with beeswax. When intramolecular interactions of the same oleogels were examined by FT-IR spectroscopy, small differences have been detected in FT-IR spectra that mainly derives from van der Walls interactions. It was determined that the melting points and molecular structures of the carnauba wax and beeswax oleogels, depending on the ratio and type of the oleogelators added, have changed by the obtained spectra.
Characterization of oleogels prepared with carnauba wax and beeswax by DSC and FT-IR spectroscopy
Türkiye’de Katı Yağ Tüketimi
Katı Yağ Tüketiminin Sağlık Üzerine Etkileri
Doymamış Yağ Asitlerinin Sağlık Üzerine Etkileri
Yağların Sertleştirilmesinde Kullanılan Yöntemler
Keywords: Oleojel; Balmumu vaksı; Karnauba vaksı; Oloegels; Beeswax; Carnauba wax