Türkiye kentsel dönüşüm projelerinde finansal kaynak modelleri ve Ankara örneği - Güleç, Muhammed Ali (İbrahim Güran Yumuşak, 2022)
Bu çalışmada, Kentsel Dönüşüm konusu gerekli finansal kaynak modelleri ile araştırılarak, ülkemizde uygulanan kentsel dönüşüm projeleri, ekonomik boyutları ve Ankara örneğinde ekonomik yöntem uygulanabilirliği konuları açısından, yaşanan sorunlar ile yaşanan tecrübeler üzerinde durulmuş, kentsel dönüşüm öncesinde yapılması gereken iktisadi modeller ile kamu teşvik, yardım ve uygulamaları tartışılmıştır. Türkiye’deki kentsel dönüşüm olgusunu yapısal, bağlamsal, ekonomik ve uygulama yaklaşımlarındaki değişimler ve dinamikler çerçevesi içinde ele almakta ve gelecek dönüşüm uygulamalarına ışık tutabilecek bir yaklaşım geliştirmeye çalışmaktadır. Küreselleşme ve bağlı birçok değişken nedeniyle Ankara hızlı bir kentsel dönüşüm ve gelişim içindedir. Özellikle konut piyasasını ve inşaat sektörünü ilgilendiren tüm konular öncelikle Ankara’nın kentsel dönüşümünü etkilemektedir. Son yıllarda yapılan yeni düzenlemeler konutta, kentsel dönüşüm sürecini desteklemekte ve teşvik etmektedir. Söz konusu bu kentsel dönüşüm, semt özelliklerine, arsa özelliklerine ve sakinlerin sosyo-ekonomik yapısına göre farklı semtleri çeşitli şekillerde etkilemiştir. Bu nedenle birçok ilçede konutla ilgili farklı uygulamalar görülmektedir. Çok yönlü ve boyutlu içeriğe sahip olan Kentsel Dönüşüm olgusunun insan, doğal yapı ve inşaat ekonomisi gelişimi dikkate alınarak üretilecek olan projelerin, Kentsel dönüşüm, Türkiye’de kentsel dönüşüm, kentsel dönüşüm ekonomisi boyutları dikkate alınarak değerlendirilmesi gerekmektedir. Kentsel dönüşüm öncesinde yapılması gereken iktisadi analizler ile kamu teşvik ve iş birliği modeli kentsel dönüşüm yöntemleri, kentsel dönüşümdeki ekonomik ve finansal problemleri araştırma yönteminde ülke geneli kentsel dönüşüme yönelik ekonomik potansiyelini saptamalı, alanda sektör temsilcilerinin beklentileri ile planlamadaki katkılarını düşünerek, merkezi hükümet ve yerel yönetimler üstüne düşen rolü ortaya koymalıdır.

In this study, the Urban Transformation issue has been researched with the necessary financial resource models, the problems experienced and the experiences in terms of the urban transformation projects implemented in our country, their economic dimensions and the applicability of the economic method in the Ankara example have been emphasized, and the economic models that should be done before the urban transformation and the public incentives, aids. and its applications are discussed. It deals with the urban transformation phenomenon in Turkey within the framework of changes and dynamics in structural, contextual, economic and practical approaches and tries to develop an approach that can shed light on future transformation applications. Due to globalization and many related variables, Ankara is in a rapid urban transformation and development. Especially all the issues concerning the housing market and the construction sector primarily affect the urban transformation of Ankara. New regulations made in recent years support and encourage the urban transformation process in housing. This urban transformation has affected different neighborhoods in various ways, depending on the neighborhood characteristics, land characteristics and the socioeconomic structure of the residents. For this reason, there are different practices related to housing in many districts.The projects that will be produced by considering the development of human, natural structure and construction economy of the Urban Transformation phenomenon, which has a multi-dimensional and dimensional content, should be evaluated by considering the dimensions of Urban transformation, urban transformation in Turkey, and urban transformation economy. The economic analysis that should be done before the urban transformation and the public incentive and cooperation model, urban transformation methods, the economic and financial problems in urban transformation should determine the economic potential of the country-wide urban transformation in the research method, considering the expectations of the sector representatives in the field and their contributions to the planning, they should focus on the central government and local governments. must reveal its role.
Financial resource models in Turkish urban transformation projects and the research for Ankara example
Makale, İZÜ Kent Çalışmaları ve Yönetimi programında savunulan “Türkiye’de Kentsel Dönüşümün Finansman Politikaları ve Sorunları: İstanbul Örneği” başlıklı tezden türetilmiştir.
Keywords: Kentsel dönüşüm; Kentsel dönüşüm ekonomisi; Finansal kaynak modelleri; Ankara; Urban transformation; Urban transformation economy; Financial resource models