Çocukların Göçle Birlikte Yaşadıkları Eğitim Sorunları Üzerine Bir İnceleme - Yaşar Ekici, Fatma; Ekici, Fatma Yaşar (İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, 2015)
Göç, bir yerden başka bir yere doğru zorunlu ya da isteğe bağlı olarak gerçekleşen nüfus hareketidir. Göçle birlikte sadece bireyler değil kültür, gelenek, görenek ve yaşam biçimleri de hareket etmektedir. Böylece göç edilen yerdeki mevcut sosyo-kültürel yapı, getirilen sosyo-kültürel yapıyla genişlemekte, değişim ve dönüşüme uğramaktadır. Göçün bireylerin yaşamı üzerinde olumlu ve olumsuz olmak üzere pek çok etkisi vardır. Göçün olumsuz etkilerinin başında ise toplumsal yapının temel öğesi olan eğitim gelmektedir. Geleceği inşa edecek bireyler olarak görülen çocukların yaşamında göç olgusu pek çok sorunla birlikte eğitim sorunlarını da beraberinde getirmektedir. Bu gerçekten yola çıkılarak çocukların göçle birlikte yaşadıkları eğitim sorunlarını incelemek amacıyla bu araştırma yapılmıştır. Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden doküman incelemesi yöntemi kullanılmıştır. Araştırma için konuyla ilgili kaynaklara ve verilere ulaşılarak alan yazın taraması yapılmıştır. Araştırma ile ilgili kitap, tez ve raporlar incelenmiş elde edilen veriler sistematik bir biçimde bütünleştirilmeye çalışılmıştır. Araştırma sonucunda görülmüştür ki; göç etmiş çocukların yaşadıkları eğitim sorunlarının başında dil sorunu gelmektedir. Çocuklar, ana dilleriyle okulda kullanılan resmi dil arasındaki farklılıktan dolayı öğretmenler ve diğer çocuklarla iletişim kuramamakta, sınıf içi öğretme-öğrenme etkinliklerine yeterli düzeyde katılamamaktadır. Okul ve çevre kültürüne uyum güçlüğü, arkadaş ve çevre edinmede güçlük, düşük akademik başarı, yönetici ve öğretmen önyargısına maruz kalma, dışlanma, şiddet eğilimi, şiddete maruz kalma, devamsızlık, okulu terk, okuldan kaçma, ayrımcılığa maruz kalma, olumsuz okul algısı ve tüm bunlara bağlı olarak aidiyyet eksikliği de çocukların göçle birlikte yaşadığı eğitim sorunlarındandır. Bu noktada, özellikle sosyokültürel uyum ve başarı için göçmen çocuklara sahip çıkılması ve bu çocukların desteklenmesi önem arz etmektedir. Sosyokültürel uyumun büyük çapta zihinsel ve okul becerilerine dayandığı göz önünde bulundurularak, göçmen çocukların sosyal çevreye ve okula uyum sağlamasına yönelik politika ve uygulamalara ihtiyaç vardır. Eğitim eşitliği, imkân ve fırsat eşitliği ve eğitim haklarının gerçekleşmesi konusunda tüm aktörler işbirliği yapmalıdır.
Keywords: Göç; Eğitim; Eğitim Sorunları