Toplumsal değişim perspektifinden göç sosyolojisi - Canatan, Kadir; Canatan, Kadir (Eski Yeni Yayınları, 2020)
Göç olayı sosyolojide kendi başına bir olay değildir. Daha geniş çerçevede bakıldığında toplumsal değişme sorununun bir parçasıdır. Bir başka deyişle göç, toplumsal değişmenin hem nedeni hem de sonucudur. Bu nedenle göç olayının toplumsal değişme perspektifinden yorumlanmasının doğru bir bakış açısı olduğuna inanıyoruz. Göçü yasaklamak ya da engellemek toplumsal değişmeye karşı durmaktır. Karşı çıkmak yerine, tüm toplumsal değişmeler gibi onu da yönetmek ve yönlendirmek gerekiyor. Elinizdeki kitapta göç sosyolojisinin en temel sorularına cevap aranmaktadır. İnsanlar neden göç ediyorlar? Göç hareketlerinin belirli kalıpları var mıdır? Göçmenler hangi aşamalardan geçerek yerleşik topluma entegre oluyorlar? Nereye kadar uyum sağlıyorlar? Hükümetler ne tür göç ve göçmen politikaları izliyorlar? İşte, tüm bu sorular enine boyuna tartışılmaktadır!
Keywords: Göç ve göçmenlik; Sosyal bütünleşme; Asimilasyon; Emigration and immigration; Social integration; Assimilation