Avrupa Ülkelerinde Boşanma Olgusu: Hollanda ve Belçika Örnekleri - Canatan, Kadir; Canatan, Kadir (Siyasal Kitabevi, 2023)
Sanayi Devrimi’nden sonra özellikle Batılı toplumlar köklü değişimler geçir mişler ve bundan da en çok aile yapıları etkilenmiştir. İngiliz sosyolog Ant hony Giddens ailenin değişim yönlerini (modernleşmesini) şöyle özetlemek tedir (2000: 143): a. Geniş aileler ve diğer akraba grupları etkilerini kaybetmektedirler; b. Özgürce eşini seçmeye yönelik bir trend bulunmaktadır; c. Kadın hakları geniş bir biçimde benimsenmeye/tanınmaya başlanmak tadır; evlilikte ve aile içinde karar vermede bu geçerli olmaktadır; d. Akraba evliliği azalmaktadır; e. Geleneksel toplumlarda cinsel özgürlük dikkate değer biçimde geliş mektedir; f. Çocuk haklarının genişletilmesi konusunda genel bir trend vardır. Bu değişim trendlerinin her ülkede aynı biçimde geliştiğini iddia etmek abartılı olacaktır. Avrupa ülkelerindeki durum değerlendirildiğinde; gelenek sel Avrupa’da tüm pre-modern toplumlarda olduğu gibi evliliğe büyük önem verildiği ve hatta Katolik ülkelerde ömür boyu evliliklerin tercih edildiği bi linmektedir. Zira Katolik nikâhı ömür boyu sürdüğüne inanılan ve kutsal ad dedilen bir nikâhtı: bu şartlar altında boşanma da neredeyse mümkün değildi. Ancak Sanayi Devrimi’nden sonra ortaya çıkan modern Avrupa toplumların da evlilik, aile ve boşanma konusunda büyük değişimler oldu. Bu değişim sadece ailenin formatını ve ölçeğini değil, sosyo-kültürel içeriğini de radikal biçimde etkiledi. Bugün Avrupa ülkelerinde farklı türden evliliklere rastlanıl dığı gibi boşanmalar da büyük ölçüde kolaylaştırılmış olup hukuk başta ol mak üzere çeşitli dinamiklerin etkisiyle giderek artmıştır.
Boşanmanın Sosyolojisi Sosyal Bir Sorun ya da Aileye Alternatif Olma Bağlamında Boşanmayı Anlamak / Editörler:Sinem Burcu Uğur, Aylin Çiçekli, Ertan Akkaş -- Siyasal Kitabevi -- ISBN:978‐625‐6586‐00‐0 -- 2023.