Katılım bankası seçiminde müşterilerin tercihlerini etkileyen faktörlerin etki düzeylerinin Vikor Yöntemi ile belirlenmesi - Öztürk, Mehmet (İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, 2020)
Katılım bankacılığı günümüz bankacılık sistemi içinde önemi giderek artmakta olan bir bankacılık türü olarak dikkat çekmektedir. Gerek faiz hassasiyetine sahip bireylerin ellerindeki atıl fonların ülke ekonomisine kazandırılması, gerekse körfez ülkelerindeki biriken petro-dolarların ülkeye çekilebilmesi için katılım bankacılığı önemli bir alternatif oluşturmaktadır. Bu sebeplerle katılım bankacılığı sadece Müslüman ülkeler için değil tüm dünya ekonomisi için bir alternatif olmuştur. Buna rağmen katılım bankaları toplumun birçok kesimi tarafından tam anlamıyla bilinmemektedir. Bunun en önemli sebebi de katılım bankacılığının tanıtımının yeterli yapılamamasıdır. Katılım bankacılığı sisteminin Türkiye'de yeterli tanıtımının yapılamaması sebebiyle henüz yaygın olmayışı ve altı katılım bankasının mevcut sistemde hizmet vermesi kar pastasının bölünmesine ve rekabetin de artmasına sebep olmuştur. Hazırlanan bu çalışma kapsamında müşterilerin katılım bankası seçiminde tercihlerini etkileyen faktörleri belirlemeyi ve bu faktörler kapsamında en seçilebilir katılım bankasını bulmayı amaçlamıştır. Banka tercihini etkileyen dokuz kriter şunlardır; Uygun şartlarda finansman, reklam ve tanıtım, karlılık, şube ağı, net kar, sosyal sorumluluk faaliyetleri, ürün ve hizmet ağı, faizsizlik prensiplerine uyum, ve personel tutum ve davranışıdır.

Participation banking attracts attention as a type of banking whose importance is increasing in today's banking system. Participation banking is an important alternative to bring the idle funds of interest-sensitive individuals to the country's economy and to attract the petro-dollars accumulated in the Gulf countries to the country. For these reasons, participation banking has become an alternative not only for Muslim countries but also for the whole world economy. Despite this, participation banks are not fully known by many segments of the society. The most important reason for this is the inadequate promotion of participation banking made in Turkey due to lack of adequate promotion of the participation banking system is still widespread lack of participation banks and six of the division of the profit pie to serve in the existing system and is also caused increased competition. Within the scope of this study prepared, it is aimed to determine the factors that affect customers' preferences in the selection of participation banks and to find the most eligible participation bank within the scope of these factors. The nine criteria that affect the choice of bank are as follows; Under appropriate conditions, financing, advertising and promotion, profitability, branch network, net profit, social responsibility activities, product and service network, compliance with interest-free principles, and personnel attitude and behavior.
Determaning the impact level of the factors affecting customers' preference in the participation bank selection by Vikor Method
Keywords: Katılım Bankacılığı; Banka Seçimi; Banka Seçimi Kriterleri; Participation Banking; Bank Selection; Bank Selection Criteria