Kur'ân'ı Kerîm'de Hz. Musa Kıssasında ferdî ve içtimâî ahlâk - Günalp, Hümeyra (İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, 2021)
Kur'ân'da ahlâkî değerler insanlığın ulaşması gereken nihâî hedeflerden biri olarak zikredilmektedir. Bu çalışmada tefsir ilmi açısından Kur'ân'da anlatılan Hz. Musa kıssasındaki olaylardan yola çıkılarak ferdî ve içtimâî ahlâkın oluşumu, gelişimi ve birbirinden etkileşimi, sosyal ve psikolojik yaklaşımlar ile desteklenerek değerlendirilmiştir. Kıssa kronolojik bir üslûp ile ele alındıktan sonra, kıssada adı geçen kişi ve toplumların ahlâkî değerleri tespit edilmeye çalışılmıştır. Allah Teâlâ tarafından gönderilen ilâhi vahiyle, yeni bir toplumun inşasındaki ahlâkî değerlere kısaca değinilerek kıssadan çıkarılabilecek dersler günümüze yansıtılmaya çalışılmıştır. Hz. Musa'nın yaşam sürdüğü toplumlardaki mücadelesinin çok zorlu olmasına rağmen, sonuca odaklanmak yerine süreci yönetmeye çalışarak, toplumsal ahlâkî değişim için gösterdiği gayretle peygamberlik görevini yerine getirdiği ve toplumuna örnek olacak bir hayat yaşadığı tespit edilmiştir.

In the Holy Quran, moral values have been mentioned as one of the final goals of humanity. In this study, the formation and development of individual and social morality are evaluated from a Quranic perspective. We discuss their effects on each other and supported our analysis with sociological and psychological methods. After the Parable is discussed chronologically, we try to identify the moral values of individuals and communities. We discuss the moral values that are essential in building a new society, under the light of the revelation by Allah (swt). We also try to reflect on the lessons from the parable and how they apply to our time. Even though Musa (pbuh) had a hard struggle, he did not focus on the outcome but the process. He did his duty as a prophet by doing his utmost effort for the social moral change and he lived an exemplary life for his community.
Individual and social morality in the Parable of Musa (Pbuh), in the Quran
Keywords: Din; Religion; Tefsir; Commentary