Covıd-19’un sosyo-ekonomik yönden dezavantajlı gruplar üzerindeki etkileri: Sosyal hizmet bakış açısından bir değerlendirme - Birinci, Mehmet; Bulut, Tunahan; Birinci, Mehmet (İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, 2020)
COVID-19, küresel salgın veya pandemi olarak ifade edilen süreçle birlikte dünyada pek çok şeyin eskisi gibi olmayacağı ileri sürülmektedir. İçinde bulunduğumuz dönemde bunun işaretlerini de görmek mümkündür. Bu çalışmada ise konu sosyal hizmet penceresinden ele alınmıştır. Ülkemizde ve dünyada sosyal hizmete gereksinim duyan ve özel olarak korunması gereken dezavantajlı kesimlerin sayısı oldukça yüksek bir seviyedeyken, salgınla birlikte bu sayının katlanarak artma tehlikesi bulunmaktadır. Çalışmada sosyal hizmete artan ihtiyacın önemine ek olarak, çeşitli ülkelerin salgın sürecinde aldıkları önlemler sosyal hizmet bakış açısıyla ele alınmaya çalışılmıştır. Durum böyle olunca şu soruları sormak mümkün müdür? “Sosyal hizmet mesleği ve disiplini açısından COVID-19 bir dönüm noktası olabilir mi? Bu salgınla birlikte sosyal hizmet mesleği süratle öne çıkarılabilir mi? Sosyal hizmet, sosyal adalet şemsiyesi altında bir fark yaratabilir mi?” gibi sorulara cevap aranmaya çalışılmıştır.

It is expected that many things in the world will be changed after global pandemic, COVID19. Even in a few months after pandemic, it is possible to observe initial signs of this expected change. This study examines possible impact of COVID-19 on disadvantaged groups from social work perspective. While the number of disadvantaged people, who needs special protection and care, is growing both in Turkey and World, we are facing with the risk of an increase in these numbers exponentially after pandemic. In addition to increasing importance and need of social work, different applications during the pandemic from all over the world are examined from social work perspective. Under these circumstances, this study is trying to answer following questions to understand the role of social work in times of pandemic: Could COVID-19 be a turning point in terms of social work discipline and profession? After these global outbreak, could social work profession become more important than it is?, Can social work profession make a difference under the umbrella of social justice?
Impact of covid-19 on social-economically disadvantaged groups: An assessment from social work perspective
Dr. Öğr. Üyesi - İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, Sosyal Hizmet Bölümü, İstanbul, Türkiye – ORCID: 0000-0001-5639-479 -- Yüksek Lisans Öğrencisi – İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, Sosyal Hizmet Bölümü, İstanbul, Türkiye - ORCID: 0000-0001-8590-0275
Keywords: COVID-19 salgını; Pandemi; Sosyal hizmet; Dezavantajlı kesimler; COVID-19 outbreak; Pandemic; Social work; Disadvantaged groups