En'âm Sûresinde Allah'ın varlığı ve birliği konusunda beyân ilmi kapsamına giren anlatımlar - Yousıf, Omar Hasan (İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, 2021)
Bu tez En'âm sûresinde Allah'ın varlığı ve birliği konusunda Beyân ilmi kapsamına giren anlatımları konu edinmektedir. Araştırmanın temel problematiği ve amacı En'âm sûresinin, Allah'ın varlığı ve birliği konularını içeren ayetlerin tahlil edilmesidir. Kelimeler, lafızlar ve cümlelerin oluşumu, ayetlerdeki edebî yöntemler ve anlamlar âyetlere sözlü anlatım bakımından güç verirler. Araştırmacı, konuyu dört bölümde ele almıştır. Birinci Bölüm giriş bölümü olup, üç konuyu ele almaktadır. Bunlar, En'âm suresinde i'câz, En'âm sûresinin çare olduğu sorunlar ve bu sûredeki bazı kelime, harf ve harekelerin değişiminin anlama kazandırdığı anlamın açıklanmasını içerir. İkinci Bölüm meânî ilmini ele almakta olup inşâ, haber ve bu ikisiyle ilgili hususları ayrıntılarıyla incelemektedir. Beyân ilminden bahseden Üçüncü Bölüm dört konudan oluşmaktadır. Bunlar teşbîh, istiâre, mecâz ve kinâye olup alt başlıkları birlikte tahlil edilmiştir. Dördüncü Bölüm bedî ilmi konu edinmektedir ve iki ana başlık altında çalışılmıştır. Bunlar muhassinât-ı ma'neviyye ve muhassinât-ı lafziyye kabilinden olan ifadelerdir. Bu ikisi de alt başlıklarıyla birlikte ele alınmıştır. Son olarak araştırmacının En'âm sûresinde yer alan edebî sanatlarla ilgili ulaştığı başlıca sonuçlara yer verilmiştir.

This study focuses on analyzing some verses of Surat Al-An'am which indicate the existence and oneness of the Almighty, to identify the rhetorical methods, its connotations and its rhetorical figures. This study consists of four chapters: The first is an introductory one which contains three subjects: the miracles in Surat Al-An'am, the issues discussed in the Surah, and the significant meaning using different words, letters, diacritics in the surah. The second discusses the semantic which contains two subjects: The realis mood, irrealis mood, and its rhetorical purposes. The third discusses the eloquence which contains four subjects: simile, metaphor, trope, metonymy, and its related methods The fourth discusses the art of metaphors and stylistics which contains two subjects: verbal ornamental, moral ornamental, and its related methods. At the end of thesis, the researcher mentions the most Important results reached. Actually, there are several reasons for this study, such as obtaining the honor of studying the Holy Qur'an words which are rich in rhetorical methods, and Surat al-An'am overflows with many linguistic secrets that researcher can study to benefit from its treasures. I ask God Almighty devotion and success. Praise of Allah, the Lord of the worlds.
Rhetorical figures in verses to prove the existence and oneness of God Almighty in Surat al-An'am
Keywords: Din; Religion; Ulûmü'l- Kur'ân, Kur'ânî belagat, İlmü'd-delâlet, En'âm suresi, Tahlîlî tefsir; Qur'anic rhetoric - Qur'an sciences - semantics - Surat Al An'am - Analytical interpretation