Hemşirelerin covid-19 korkusu ve izolasyona uyum düzeylerinin incelenmesi - Acar, Rabia (İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, 2021)
Araştırmanın amacı, hemşirelerin COVID-19 korkusu ve izolasyon önlemlerine uyum düzeylerinin incelenmesidir. Bu araştırma, tanımlayıcı, kesitsel ve ilişki arayıcı araştırma tasarımında yapılmıştır. Araştırma örneklemini İstanbul'da bir devlet hastanesinde çalışan 217 hemşire oluşturdu. Araştırmada 217 örneklem için etki düzeyi 0.25 ve güç oranı 0.88 olarak bulunmuştur. Veriler, Ahorsu, Lin, Imani, Saffari, Griffith ve Pakpour (2020) tarafından geliştirilen ve Ladikli, Bahadır, Yumuşak, Akkuzu, Karaman, ve Türkkan (2020) tarafından Türkçeye uyarlanan "COVID-19 Korku Ölçeği'' ve Tayran ve Ulupınar (2011) tarafından geliştirilen "İzolasyon Önlemlerine Uyum Ölçeği'' ile online ve yüz yüze toplandı. Verilerin analizinde, tanımlayıcı istatistikler, ölçek puanları ve sosyodemografik değişkenler Mann Whitney U testi ve Kruskal-Wallis analizi kullanıldı ve p<0.05 anlamlı kabul edildi. Araştırmaya katılan hemşirelerin %83.41 kadın, %16.59 erkek ve yaş ortalamaları 28.64±6.34'dür. Araştırma sonucunda, hemşirelerin COVID-19 korku ölçeği puan ortalaması 19.80±5.76 bulundu. COVID-19 korku ölçeğinin yedi maddesinde katılıyorum ve kesinlikle katılıyorum olarak belirten hemşirelerin oranı %39.30'dur. Hemşirelerin izolasyona uyum düzeyleri puan ortalaması 80.24±6.58'dir. İzolasyon önlemlerine uyum ölçeğinde 18 maddesi için katılıyorum ve kesinlikle katılıyorum görüşünü belirten hemşirelerin oranı %53.80'dir. Hemşirelerin sosyodemografik değişkenleri ile COVID-19 korkusu arasında ilişki incelendiğinde puan dağılımında minimal farklılıklar görülmekle beraber istatistiksel açıdan anlamsızdır (p?0.05). Hemşirelerin sosyodemografik değişkenleri ile izolasyon önlemlerine uyum arasındaki ilişki incelendiğinde eğitim (p=0.011) ve görev değişkenleri (p=0.026) arasındaki fark anlamlı bulunmuştur (p?0.05). Hemşirelerin COVID-19 korku ve izolasyon önlemlerine uyum düzeyleri arasında pozitif yönde düşük düzeyde anlamlı korelasyon saptanmıştır (r:0.168; p:0.015). COVID-19 korkusu arttıkça izolasyon önlemlerine uyum artmaktadır. Hemşirelerin pandemi dönemlerinde psikososyal açıdan desteklenmeleri, eğitim ve destek programlarının oluşturulması önerilir.

The aim of the study was to examine the level of nurses' compliance with the fear of COVID-19 and isolation measures. Quantitative, descriptive, cross-sectional and correlational research design was used in this study. The research sample consisted of 217 nurses working in a state hospital in Istanbul. In the study, the effect level was found to be 0.25 and the power ratio was 0.88 for 217 samples. Data were collected online and face-to-face with the Scale of Compliance with Isolation Measures that developed by Tayran and Ulupınar (2011) and COVID-19 Fear Scale that developed by Ahorsu, Lin, Imani, Saffari, Griffith and Pakpour (2020), adapted into Turkish by Ladikli, Bahadır, Soft, Akkuzu, Karaman, and Türkkan (2020). In the analysis of the data, descriptive statistics, scale scores and sociodemographic variables, Mann Whitney U test and Kruskal-Wallis analysis were used and p<0.05 was considered significant. The nurses participating in the study were 83.41% female, 16.59% male, and their mean age was 28.64±6.34. As a result of the research, the mean score of the nurses on the COVID-19 fear scale was found to be 19.80±5.76. The proportion of nurses who stated I agree or strongly agree in seven items of the COVID-19 fear scale is 39.30%. The mean score of the compliance level of the nurses to isolation is 80.24±6.6. The majority of nurses, 53.80 %, agree or strongly agree that 18 items in the adaptation to isolation measures scale. The relationship between nurses' sociodemographic variables and fear of the COVID-19 was examined, there was minimal differences score in distribution, but no statistically significant difference was found (p?0.05). When he relationship between sociodemographic characteristics of the nurses and compliance with ısolation precautions among nurses are examined. The diifferences was significant between education (p=0.011) and task duty (p=0.026; p?0.05). A positive low-level significant correlation was found between the levels of compliance of nurses with COVID-19 and isolation measures (r:0.168; p:0.015). As the fear of COVID-19 increases, adaptation to isolation increases. It is recommended that nurses be supported psychosocially with taining and support programs during pandemic periods.
The examination of nurses' fear of covid-19 and their level of adaption to isolation
Keywords: İç Hastalıkları; Internal diseases