Bilgi Ekonomisi ve Yönetimi Perspektifiyle Dijitalleşme, Finans ve Teknoloji = Digitalization, Finance and Technology From the Perspective of Knowledge Economy and Management - (:unkn) unknown (İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, 2023)
Günümüzde, iktisadi ve sosyal açıdan en gelişmiş toplumlar "Bilgi Toplumu", onların sahip oldukları ekonomik anlayış ise "Bilgi Temelli Ekonomiler" olarak isimlendirilmektedir. Bilgi temelli ekonomiler, her biri bilginin üretilmesi, kullanılması, yayılması ve geliştirilmesiyle ilgili dört temel sütun üzerine oturmaktadır: i- Refah artışını, büyümeyi destekleyen bilginin kullanımını, yayılmasını ve etki yaratmasını teşvik eden ekonomik ve kurumsal model; ii- Bilgiyi kullanan ve yaratabilen eğitimli ve becerili bir nüfus; iii- Büyüyen global bilgi stokundan beslenebilen, onu yerel ihtiyaçlarına adapte edebilen ve piyasaların ürettiği değere dönüştürebilen firmaların, araştırma merkezlerinin, üniversitelerin, danışmanlıkların ve diğer kurumların oluşturduğu bir yenilik sistemi; iv- Etkili iletişimi ve enformasyonu sağlayabilen dinamik bir iletişim altyapısı. Bilginin iktisadi ve finansal açıdan artan önemi dikkatleri üzerine çekmiş ve konu ile ilgili akademik çalışmaların çoğalmasına neden olmuştur. 2002 yılından bu yana Bilgi, Ekonomi ve Yönetim Kongresi'nde sunulan bildiri sayısı iki bini geçerken, toplam katılım beş bin kişiye yaklaşmıştır. 2022 yılında İstanbul'da gerçekleştirilen 16. kongrede sunulan bildirilerin, editör tarafından seçilerek yazarları tarafından gözden geçirilmesiyle derlenen kitap, üç ana bölümden oluşmaktadır. Kitabın bilgi ekonomisi ve yönetimi başlığıyla derlenen ilk bölümde bilgi ekonomisi ve yönetiminin yanı sıra diğer alanlarda yapılan akademik araştırmalar yer almaktadır. İkinci bölümünde yapay zeka, metaverse ve kripto para gibi konuları içeren çalışmalar dijitalleşme başlığıyla okuyuculara sunulmuştur. Üçüncü bölümde ise finansal teknolojileri de kapsayan finans ve teknoloji alanındaki çalışmalara yer verilmiştir.
Keywords: Bilgi ekonomisi; Dijitalleşme; Finans; Teknoloji