(دراسة نظرية تحليلية) كفاءة األسواق المالية من المنظور التقليدي واإلسالمي - Lucrez, Fatima Zehra (İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, 2024)
Bu çalışma, İslami finans piyasasının verimliliğini, geleneksel piyasalarla karşılaştırmalı olarak incelemeyi, bu verimlilikle ilgili şer’i hükümlerin açıklanmasını ve İslami piyasaların menkul kıymetleri adil bir şekilde fiyatlandırma kabiliyetini artırmadaki rolünü ortaya koymayı amaçlamaktadır. Ayrıca, İslami finans piyasasının gidişatını değiştirebilecek ve ekonomik ve sosyal rolünü engelleyebilecek uygulamaları sınırlandırmak için uygulanabilecek mekanizmalar da tartışılmaktadır. Araştırmanın sorunsalına yanıt bulmak ve hedeflerine ulaşmak amacıyla, etkin finansal piyasa kavramının teorik çerçevesi geleneksel ve İslami perspektiften tanımlanmış ve analiz edilmiştir. Aynı zamanda, İslami piyasaları daha verimli hale getirmek için bu piyasaları yöneten şer’i hükümlere yer verilmiştir. Çalışmada, tümevarım ve tümdengelim yöntemleri ile desteklenen tanımlayıcı analitik bir yaklaşım benimsenmiştir. Elde edilen başlıca sonuçlardan biri, tüm piyasa katılımcılarına doğru bilgilerin eksiksiz, aynı anda ve zamanında sağlanması gerektiğidir. Bu, menkul kıymet fiyatlarına adil ve hızlı bir şekilde yansıyacak ve piyasaların şeffaflığını artıracaktır. Bu hedeflere ulaşmak için çeşitli gereksinimlerin yerine getirilmesi ve birçok şer’i hükmün uygulanması gerektiği sonucuna varılmıştır. Çalışma ayrıca, İslami finans piyasasının yüksek verimliliğe ulaşması için şer’i, hukuki ve teknik açıdan çabaların yoğunlaştırılması ve birleştirilmesi gerektiği yönünde önerilerde bulunmaktadır.
Geleneksel ve İslami Perspektifinden Etkin Finansal Piyasalar (Teorik ve Analitik Bir Çalışma)
İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi ve İlim Yayma Vakfı Lisansüstü Öğrenci Kongresi 1-- İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Yayınları, No: 92, ISBN: 978-625-7558-38-9, Editörler:Şengül Bayrak, HAYTA Abdullah TOK, ARALIK / İSTANBUL, 2024.
Keywords: السوق المالي اْلسالمي الكفؤ; المعلومات; متطلبات الكفاءة; أنواع الكفاءة; الكفاءة الشرعية; Etkin İslami Finans Piyasası; Bilgiler; Yeterlilik Gereksinimleri; Yeterlilik Türleri; Şer’i Yeterlilik