Rami Kütüphanesi Peyzaj Projesinin Nöromimari Kriterleri Doğrultusunda İncelenmesi - Tokuç, Esra; Ferah, Bahar; Ferah, Bahar (IKSAD Yayınevi, 2024)
Çeşitli sosyal etkinliklerde bulunmak, doğayla temas kurmak, sosyalleşmek veya dinlenmek için tercih edilen mekânlar olarak kamusal alanlar, bireysel deneyimlerin ve toplumsal etkileşimlerin odak noktasıdır. Kamusal alanların tasarımı, toplumun gereksinimlerini karşılamalı ve psikolojik olarak destekleyici bir nitelikte olmalıdır. Bu bağlamda nöromimari, mimarların ve sinirbilimcilerin iş birliğiyle ortaya çıkan, mekanların insan beyni ve davranışları üzerideki etkilerini inceleyerek kamusal alan tasarımına önemli katkılar sağlayan bir disiplindir. Bu çalışma, kamusal mekân tasarımının insan zihni üzerindeki etkilerini incelemeyi hedefleyip belirtilen nöromimari tasarım parametrelerini Rami Kütüphanesi’nin peyzaj projesi özelinde inceleyerek mimarlar ve şehir plancılara bu kriterlerin uygulanabilirliği konusunda yol göstermeyi amaçlamaktadır. Materyal olarak Rami Kütüphanesi'nin seçilmesinin nedeni, yenilikçi bir tasarıma sahip olması, geniş kitlelere hitap etmesi ve yakın zamanda kamusal alan olarak hizmete açılmasıdır. Kütüphane avlusu, geniş yeşil alanları ve çeşitli sosyal etkinlikler için sunduğu olanaklarla öne çıkan bir kamusal mekândır. Araştırmada nitel bir araştırma yöntemi benimsenmiş, alanda farklı zaman dilimlerinde gözlemler yapılmıştır. Elde edilen veriler, nöromimari tasarım kriterleri çerçevesinde analiz edilmiştir. Araştırma bulguları, nöromimari ilkelerin kamusal alan tasarımında göz önünde bulundurulmasının kullanıcı memnuniyetini artırmakla kalmayıp aynı zamanda sosyal ve ekolojik sürdürülebilirlik açısından faydalı bir yaklaşım olduğunu ortaya koymaktadır. Rami Kütüphanesi peyzaj alanında, nöromimari kriterlerin uygulandığı bölgelerde kullanıcıların mekân algıları ve davranışlarının olumlu yönde etkilendiği ve mekânsal deneyimlerinin zenginleştiği tespit edilmiştir. Kamusal alanların planlanmasında, mimari unsurların bireyler üzerinde pozitif etki yaratabilmesi için tasarımların psikoloji ve sinir bilimi bağlamında değerlendirilmeleri gerekmektedir. Böylece insanların refah seviyelerine, fiziksel ve zihinsel sağlıklarına katkıda bulunan tasarımlar, toplumun daha iyi bir seviyeye ulaşmasına katkı sağlayabilecektir.
Examination of Rami Library Landscape Project in Line with Neuroarchitectural Criteria
6. Internatıonal Medıterranean Congress / Editors:Dr. Arturo Martinez de Escobar Fernandez, Dr. Aylin Talu, Dr. German Martinez Prats -- IKSAD Publishing House -- ISBN - 978-625-367-809-8 -- 2024.
Keywords: Kamusal mekân; Nöromimari; Rami Kütüphanesi