Sınıf öğretmenlerinin benimsedikleri sınıf yönetimi stilleri ile olumlu sınıf iklimi oluşturma yeterlikleri arasındaki ilişki - Yalçın, Bekir Yasin (İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Eğitim Bilimleri Anabilim Dalı, 2020)
Bu araştırma, sınıf öğretmenlerinin benimsedikleri sınıf yönetimi stilleri ile olumlu sınıf iklimi oluşturma yeterlikleri arasındaki ilişki düzeyini incelemek amacıyla ilişkisel tarama modeliyle yapılmıştır. Araştırmanın çalışma grubu seçkisiz örnekleme yoluyla seçilmiş İstanbul ilindeki 361 sınıf öğretmeninden oluşmaktadır. Verilerin toplanmasında Bosworth'un (1997) geliştirdiği, Ekici'nin (2004) aracılığıyla Türkçeye uyarladığı ve Sezer ve Aktan'ın (2018) geliştirdiği "Sınıf Yönetimi Stilleri" ölçeği ile Gülbahar (2016) aracılığıyla oluşturulan "Olumlu Sınıf İklimi Sağlama Yeterlikleri" ölçeği kullanılmıştır. Ölçekle toplanan verilere yönelik frekansları ve yüzdelik dağılımı alınmıştır. Sınıf öğretmenlerinin benimsedikleri sınıf yönetimi stilleri ile olumlu sınıf iklimi sağlama yeterlikleri düzeylerinin belirlenmesine ilişkin aritmetik ortalamaları ve standart sapmaları hesaplanmıştır. Verilerin normal dağılıp dağılmadığını belirlemek amacıyla ölçeklere ait Q-Q Plot grafikleri ile çarpıklık ve basıklık ölçüleri analiz edilmiştir. Değişkenler arasında farklılığı görebilmek için ikili grup karşılaştırmaların normal dağılımlarda t testi, iki değişken üzerindeki gruplarının karşılaştırılmasında ANOVA kullanılmıştır. Anlamlı bir farklılık bulunması halinde de Post Hoc testi (Sidak testi) yapılmıştır. Sonuç olarak sınıf öğretmenlerinin benimsedikleri sınıf yönetimi stillerinin olumlu sınıf iklimi sağlama yeterliklerini anlamlı bir şekilde etkilediği tespit edilmiştir. Ayrıca sınıf öğretmenlerinin benimsedikleri sınıf yönetimi stilleri ile olumlu sınıf iklimi sağlama yeterlikleri aralarında yüksek düzeyde ve pozitif yönde anlamlı bir ilişki bulunmuştur.

This research was conducted with the relational scanning model in order to examine the relationship between classroom management styles adopted by classroom teachers and their competencies to create a positive classroom climate. The study group of the research consists of 361 classroom teachers in Istanbul, selected through random sampling. The "Classroom Management Styles" scale developed by Bosworth (1997), adapted into Turkish by Ekici (2004) and developed by Sezer and Aktan (2018), and the "Competencies for Providing a Positive Classroom Climate" scale created by Gülbahar (2016) for data collection. used. The frequencies and percentage distribution for the data collected with the scale were taken. The arithmetic averages and standard deviations for determining the classroom management styles adopted by classroom teachers and their level of competence to provide a positive classroom climate were calculated. Q-Q Plot graphics of the scales and skewness and kurtosis measures were analyzed to determine whether the data were normally distributed. In order to see the difference between variables, t-test in normal distributions of paired group comparisons and ANOVA was used to compare groups on two variables. If there was a significant difference, Post Hoc test (Sidak test) was performed. As a result, it was determined that classroom management styles adopted by classroom teachers significantly affect their ability to provide a positive classroom climate. In addition, a high level and positive significant relationship was found between the classroom management styles adopted by classroom teachers and their ability to provide a positive classroom climate.
The relationship between classroom management styles adopted by classroom teacher's and efficiency for creating positive class climate
Keywords: Sınıf yönetimi; Sınıf iklimi; Olumlu sınıf iklimi; Classroom management; Classroom climate; Positive classroom climate