Obez yetişkinlerde D vitamini düzeylerinin hepatasteatoz ve insülin direnci ile ilişkisi - Sönmez, Medine (İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, 2023)
Beden kütlesindeki anormal artış sonrası insülin direnci ve hepatosteatoz oluşum riski artmaktadır. Bahsedilen bu hastalıklarda genellikle yetersiz D vitamini seviyelerinin görülmesi birbirleri ile bağlantılı olabileceği düşüncesini akıllara getirmektedir. Obezitenin neden olduğu insülin direncinde D vitamini eksikliği görülmekte olup hücrelerin direnç oluşturmasında etkilidir. Alkolsüz karaciğer yağlanması, alkolden bağımsız nedenler ile ortaya çıkan patolojik tablo olarak yorumlanmaktadır ve obezite ile yakından ilişkilidir. Aynı zamanda çeşitli çalışmalarda alkolsüz karaciğer yağlanması ve D vitamini arasında bir bağlantı olduğu görülmüştür. Bu araştırma, 18-63 yaş obez bireylerde (BKİ 30 kg/m2 ve üstü) D vitamini düzeylerinin hepatosteatoz (NAFLD) ve insülin direnci arasındaki ilişkiyi retrospektif olarak incelemeyi amaçlamıştır. Toplam 61 katılımcı çalışmaya dahil edilmiş ve D vitamini düzeylerine göre ciddi eksik, eksik, yetersiz olarak sınıflandırılmıştır. Ortalama D vitamini düzeyi 12,58 ±5,85 ng/mL olarak bulunmuştur. Katılımcıların %25,6'sında insülin direnci ve %44,2'sinde hepatosteatoz olduğu saptanmıştır. Hepatosteatoz tanılı hastaların NAFLD derecelerine göre NAFLD olmayan grup ile biyokimyasal bulguları kıyaslandığında sadece trigliserit (p: 0,00) düzeyleri arasında istatiksel olarak anlamlı bir fark bulunmuştur. Sonuç olarak, D vitamini seviyelerindeki düşüşle hepatosteatoz ve insülin direnci daha fazla görülmüştür ve bireylere D vitamini takviyesi yapılmalıdır. D vitamininin obezite, hepatosteatoz ve insülin direncindeki rolü tam olarak anlaşılamamış olsa da bu konu ile ilgili daha geniş kapsamlı ve güncel müdahale çalışmalarına ihtiyaç duyulmaktadır.

The risk of insulin resistance and hepatosteatosis increases after an abnormal increase in body mass. The fact that insufficient vitamin D levels are generally seen in these diseases suggests that they may be related to each other. Vitamin D deficiency is seen in insulin resistance caused by obesity and is effective in creating resistance in cells. Nonalcoholic fatty liver disease is interpreted as a pathologic picture caused by causes independent of alcohol and is closely associated with obesity. At the same time, various studies have shown a link between non-alcoholic fatty liver disease and vitamin D. This study aimed to retrospectively examine the relationship between vitamin D levels, hepatosteatosis (NAFLD) and insulin resistance in obese individuals aged 18-63 years (BMI 30 kg/m2 and above). A total of 61 participants were included in the study and classified as severely deficient, deficient and insufficient according to their vitamin D levels. The mean vitamin D level was 12.58 ± 5.85 ng/mL. It was found that 25.6% of the participants had insulin resistance and 44.2% had hepatosteatosis. When the biochemical findings of patients with hepatosteatosis were compared with the non-NAFLD group according to the degree of NAFLD, a statistically significant difference was found only between triglyceride levels (p: 0.00). In conclusion, hepatosteatosis and insulin resistance were more common with decreased vitamin D levels and vitamin D supplementation should be given to individuals. Although the role of vitamin D in obesity, hepatosteatosis and insulin resistance is not fully understood, more comprehensive and up-to-date intervention studies are needed.
The relation of vitamin D levels to insulin resistance and hepatosteatosis in obese adult
Keywords: Obezite; D vitamini; İnsülin Direnci; NAFLD; Beslenme; Obesity; Vitamin D; İnsülin Resistance; Hepatosteatosis; Nutrition