Erken Çocuklukta Yaratıcılığa Genel Bakış - Bardak, Musa; Bardak, Musa (Eğiten Yayın, 2023)
Bireyler doğuştan getirdikleri doğal bir merak duygusuyla dünyayı tanımak, çevrelerindeki olan olayları anlamlandırmak istemektedir. Bu anlam arayışı insan yaşamını daha yaşanabilir, konforlu ve güvenli hale getiren keşifleri beraberinde getirirken, verilen uğraş sonucunda bilim kavramı ortaya çıkmıştır (Aydoğdu, 2015). Alan yazın incelendiğinde “bilim” kavramına ilişkin birçok tanım yapıldığı görülmektedir. İnsanoğlunun evreni anlama çabasının ürünü olan “bilim” kavramına ilişkin geçmişten günümüze kadar çeşitli tanımlar yapılmasına karşın, bilimin çok yönlü, karmaşık ve sürekli gelişen bir yapıya sahip olması sebebiyle herkesin hemfikir olduğu ortak bir tanım öne sürülememiştir. Yıldırım (2005)’a göre, “Bilim doğruyu bulma, olup bitenleri açıklamada ussal olduğu kadar imgesel ve duygusal tüm yetilerimizi içeren bir etkinliktir”. Bir başka bilim insanı; evrende bilinmeyeni bulma, daha konforlu bir hayat için ihtiyaç duyulan kuramsal ve gözleme dayalı bilgiyi keşfetme ve ürünleri ortaya koymak amacıyla, deney ve gözlem yönteminin kullanılması (Erkuş, 2011), olarak tanımlarken; Russel (1935) ise bilimi, gözlem ve akıl yürütme yoluyla önce evrene ilişkin fenomenleri bulma, daha sonra bu fenomenler arasındaki ilişkiyi açıklayan kuralları ortaya koyma çabası olarak tanımlamıştır. Alan yazında bilim insanları tarafından yapılan farklı tanımlar incelendiğinde; bilimin, bilinmeyenin içindeki gizemi, deney ve gözlemler bağlamında ele alarak, elde edilen olguları akıl ve mantık çerçevesinde gerçek dünyaya taşıma girişimi olduğu söylenebilir. Bilim kavramının kökeni Latince bilgi ve bilme gücü gibi anlamları olan “scientia” kelimesinden türetilmiştir. Latince’de olduğu gibi Türkçe’de de bilim kavramı bilgi ve bilmek köklerinden türemiştir (Yardımcı, 2018). İngilizce “science” kelimesinin Türkçe’ye hem “bilim” hem de “fen” olarak çevrilmesi zaman zaman kavram yanılgısına sebep olmaktadır. Bilim eğitimini tanımlamadan önce bu karışıklığı önlemek için bu kavramlar arasındaki ayrılığı ortaya koymak amacıyla bilim kelimesiyle genel bilimleri mi yoksa fen bilimlerinin mi kastedildiğini belirtmek gerekmektedir (Çengel, 2012). Kitabın bu bölümünde “bilim” ifadesiyle “fen bilimleri” kastedilmektedir.