Uluslararası bakalorya ilk yıllar programının okul yöneticileri ve öğretmen görüşlerine göre incelenmesi - Ensar İmir, Rumeysa (İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, 2024)
Bu araştırmanın amacı, Uluslararası Bakalorya sisteminin ilk aşaması olan ve 3-12 yaş grubundaki çocuklar için uygulanan İlk Yıllar Programına ilişkin yönetici ve öğretmen görüşlerinin incelenmesidir. Yapılan bu çalışmayla programının etkili yanları, programın Türk Eğitim sistemine ve müfredatına uyum durumu, programın uygulandığı okullarda okul işleyişinin nasıl ilerlediği, program uygulanırken yönetici ve öğretmenlere düşen görev ve sorumlulukların neler olduğunun ortaya çıkması amaçlanmıştır. Özel okullarda yenilik arayışında olan, farklı programları okullarına uygulamaka isteyen yöneticiler için, çalışmanın yol gösterici olacağını düşünülmektedir. Çalışmada belirtilen amaçlar doğrultusunda nitel araştırma yöntemi kullanılmış, veriler araştırmacı tarafından geliştirilmiş yarı yapılandırılmış görüşme formu ile toplanmıştır. Geliştirelen yarı yapılandırılmış görüşme formu okul yöneticileri ve öğretmenlere uygulanmıştır. Çalışmada toplanan verilerin analizi içerik analizi ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmadaki katılımcılar İstanbul'da faaliyet yapan Uluslararası Bakalorya İlk Yıllar Programını uygulayan özel okullarda görev yapan toplam 10 okul yöneticisi ve öğretmenden oluşmuştur. Çalışma sonucunda İlk Yıllar Programının öğrenciye ve uygulayıcılara yönelik birçok olumlu yönlerinin olduğu görülmüştür. İlk Yıllar Programı'nın uluslararası bir program olduğu ve program güçlü yanları ile ortaya çıktığı görülmüştür. Çalışmada elde edilen bulgular, öğrencilerin öğrenme sürecinde daha aktif olduğunu, öğrencinin öğrenme sürecinde özne olduğu (agency), becerilere dayalı öğrenen, sorgulama temelli öğrenen, öğrencilerin kendi öğrenme stratejilerini geliştirmesine imkan sunan, konuların her yönüyle anlaşılması ve derinlemesine öğrenmeyi için çeşitli ölçme değerlendirme tekniklerinin kullanıldığı, öğrencinin araştıran-sorgulayan olması gibi önemli boyutlarda öğrenen topluluğu üzerinde pozitif etkiler oluşturduğunu ortaya koymuştur. Öğrenme süreçlerinin 'nasıl' ve 'neden'ini anlama üzerine vurgu yapan program, akademik ve sosyal gelişimi destekleyici, sorgulamaya dayalı öğrenmeyi desteklediği görülmüştür.

This research examines the perspectives of administrators and teachers regarding the Early Years Program, which is the first stage of the International Baccalaureate system and is implemented for children aged 3-12. This study aims to uncover the practical aspects of the program, its alignment with the Turkish education system and curriculum, the progression of school operations in schools where the program is implemented, and the duties and responsibilities of administrators and teachers during the program's implementation. This study is believed to provide guidance for administrators in private schools seeking innovation and considering implementing different programs. In line with the stated objectives, a qualitative research method was employed in the study, and data were collected using a semi-structured interview form developed by the researcher. The developed semi-structured interview form was administered to school administrators and teachers. The collected data were analyzed using the qualitative content analysis method. The study group consisted of 10 school administrators and teachers working in private schools implementing "the International Baccalaureate Primary Years Programme" within the borders of Turkey, Istanbul Province, during the 2022-2023 academic year. The study revealed many positive aspects of the Primary Years Programme for both students and implementers. It was observed that the Primary Years Programme is an international program that emerges with its vital aspects. The findings of the study demonstrated positive effects on the learning community in significant dimensions, such as students behaving actively in the learning environment, the student being the subject of the learning process (agency), skill-based learning, inquiry-based learning, providing opportunities for students to develop their learning strategies, using various assessment techniques for a comprehensive understanding of subjects and deep learning, and fostering the student's inquiry-based learning approach.
The examination of the international baccalaureate primary years programme according to school administrators' and teachers' perspectives
Keywords: Uluslararası Bakalorya; İlk Yıllar Programı; Akreditasyon; Yönetici ve öğretmen; International Baccalaureate; Primary Years Programme; Accreditation; Administrators and teachers