İslam hukuku açısından elektronik ticaret sitelerinde alışveriş işlemleri - Derya, Muhammed Fehim (İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, 2022)
Teknolojinin ilerlemesi, internetin yaygınlaşması ve akıllı telefonların çok büyük bir hızla yayılmasıyla birlikte insanlar sanal ortama yönelmiştir ve bu evrilme metaverse'e doğru gitmektedir. İslam dini hukuk kurallarıyla insanın dünya hayatına etki etmektedir. Ahlakî ve vicdanî emirleriyle zaman ve mekân ötesi hükümleri kendi içinde mezcedebilmiş olan İslam hukuku, saadet asrından günümüze ışık tutup bugünün dünyasındaki yeniliklere de çözüm üretir niteliktedir Geçtiğimiz yıllarda pandeminin yayılmasıyla birlikte insanların sokağa çıkma yasakları, hastalanma korkusu ve internetten sipariş verip kapıda teslim alabilme kolaylığı gibi sebeplerle internetten alışveriş yapma alışkanlığı iyice artmıştır. E-ticaretteki bu rağbet elbette bu konuya hassasiyetle yaklaşan kişilerin alışveriş yönteminin İslam dinine göre yapılabilirliğinin araştırılmasına sebep olmuştur. Böylece e-ticaretin nasıl yapılabilir olduğu ve alışverişteki muamelelerin karşısında nasıl bir davranışta bulunulması gerektiği sorusunun sorulmasına neden olmuştur. Çalışmamız bu konuda bir katkı sağlamak üzere satıcı ile özellikle son alıcı olan tüketici açısından değerlendirilebilmesi için B2C sisteminde elektronik ticaret sitelerinden yapılan alışveriş muamelelerinin İslam hukuku açısından nasıl değerlendirilmesi gerektiğinin tespitini hedeflemiştir.

With the advancement of technology, the spread of the internet, and the rapid spread of smartphones, people have turned to the virtual platform and this evolution is heading towards the 'metaverse'. Islam influenced people's worldly life with its rules of law, and its moral and conscientious orders emerged as principles beyond time and space. As a consequence of this fact, Islam is able to combine legal principles and moral principles within itself. This feature, which cannot be found in any other legal and philosophical system, has been instrumental in gaining a valuable place in the social world of humanity. With the spread of the pandemic in the past years, the acceleration of online shopping has increased because of the curfews, fear of getting sick, and the ease of ordering online and receiving it at their door. Of course, this demand in e-commerce has led to the research of the feasibility of the shopping method of people who approach this issue sensitively according to the religion of Islam; questions, such as, 'how e-commerce can be done?' and 'what kind of behavior should be done in the face of commercial transaction in shopping' has come to the fore. To give a benefit in this regard, our study aimed to evaluate how the shopping transactions made from electronic commerce sites in the B2C system can be evaluated in terms of Islamic law, especially from the point of view of the consumer who is the final buyer.
Shopping transactions on electronic trade sites in terms of Islamic law
Keywords: Alışveriş; Akit; Ticaret; Elektronik; Elektronik ticaret; İnternet; Alışveriş güvenliği; Elektronik sözleşme; İslam hukuku; Hukuk; Fıkıh; Rıza; Pazar yeri; B2C; E-ticaret; M-ticaret; Shopping; Contract; Commerce; Electronics; Internet; Shopping security; Electronic contract; Islamic law; Law; Consent; Marketplace; B2C; Ecommerce