Mimarlıkta Sesli Komut Teknolojisinin Kullanımı - Tekin, Mehmet; Köymen, Erdem; Köymen, Erdem (My University, 2020)
Dünyada teknoloji her gün gelişmekte ve bunun sonucu olarak insan yaşamını kolaylaştırıcı birçokyazılımsal ve donanımsal yenilikler ortaya çıkmaktadır. Bu yeniliklerin en belirginlerinden biri sesli komutlarile çalışan sesli asistanlardır. Bu asistanlar yıllardır kullanılmakta olan dokunmaya dayalı etkileşimteknolojisine yeni ve hızlı bir alternatif oluşturmaktadır. Bu çalışmanın amacı, pek çok alanda kullanılan sesliasistanların mimarlığın çeşitli dallarında mevcut olan az sayıdaki kullanımlarına değinmek ve bu kullanımıngenişletilebilmesi adına öneriler ortaya koymaktır. Bu bağlamda önce sesli komutların genel kullanımalanları ve kullanıcılara yaşatılan deneyimler ortaya koyulmuştur. Daha sonra sesli komutların mimarlığınfarklı alanlarındaki kullanımını daha iyi incelemek adına mimarlık, beş alt dalı olacak şekilde şematizeedilmiş ve sesli komutların bu alt dallardaki kullanımlarından örneklere değinilmiştir. Son olarak sesliasistanların mimarlık alanındaki kullanımlarının daha çeşitli ve verimli hale getirilebilmesi adına birtakımöneriler sunulmuştur. Bu çalışmanın, sesli asistan teknolojisine dikkat çekerek mimarlığın tüm süreçlerinekatkı sağlayacak yeni bir bakış açısını mimarlık dünyasına kazandıracağı öngörülmektedir.

Technology is developing every day in the world and as a result, many software and hardware innovations are emerging that facilitate human life. One of the most obvious of these innovations is the voice assistants working with voice commands. These assistants are a new and fast alternative to touch-based interaction technology that has been in use for years. Voice assistants, which are watched in many fields, are almost not encountered in the field of architecture. Therefore, the subject has been found worthy of study as an original and new research area for architecture. The aim of this study is to investigate the potential use of voice assistants in architecture and to make suggestions in order to become widespread in the field of architecture. In this context, the general usage areas of voice commands are first introduced, and the experiences of the user are examined. Afterwards, architecture is divided into five subbranches and voice command technology is examined in terms of these sub branches. Finally, various suggestions are presented to draw attention to the potential contributions that voice assistants can make to the field of architecture. It is anticipated that this study will draw attention to the voice assistant technology and bring a new perspective to the world of architecture that will contribute to all processes of architecture.
Use of Voice Command Technology in Architecture
Keywords: Mimarlık; Sesli komut; Sesli asistan; Teknoloji; Architecture; Voice command; Voice assistant; Technology