Mağrib’de Tasavvuf - Demir, Hamit (İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, 2018)
Kadir Özköse tarafından hazırlanan eser, kaynaklarda Mağrib diye adlandırılan, İslam ordularının fetihleri ve bilinçli iskân politikaları ile Müslümanlaşan Kuzey Afrika’da tasavvuf tarihi, düşüncesi ve kültürünü incelemektedir.   Yazarın daha önce Afrika’ya dair araştırmaları, telif ettiği eserler ve yazdığı makalelerden de bilindiği üzere Afrika tasavvufunun en belirgin özelliği, tekkenin kalbi ile medresenin aklını bir potada eritebilmiş olmasıdır. Mağrib mutasavvıflarının coğrafyalarını aşan bir mefkûreye sahip olmaları ve Endülüs medeniyetinin Afrika sûfîlerinden beslenmesinde de bu durumun önemli bir rolü olsa gerektir.
Keywords: Mağrib; Tasavvuf; Kuzey Afrika