Ebeveynlerin kişilik özellikleri ile çocuklarının sosyal becerileri arasındaki ilişki - Yaşar Ekici, Fatma; Göger, Gülsüm; Ekici, Fatma Yaşar (Sanat ve Dil Araştırmaları Enstitüsü, 2018)
Bu araştırmada, ebeveynlerin kişilik özellikleri ile çocuklarının sosyal becerileri arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu temel amaç çerçevesinde; ebeveynlerin kişilik özelliklerinin ve çocukların sosyal becerilerinin çeşitli değişkenlere göre farklılaşıp farklılaşmadığı araştırılmıştır. İlişkisel tarama modeline uygun olarak düzenlenen araştırmanın örneklemi, 2016-2017 eğitim öğretim yılında İstanbul ili Avrupa Yakası’ndaki Büyükçekmece, Beylikdüzü, Avcılar, Küçükçekmece ve Esenler ilçelerinden basit seçkisiz örnekleme modeliyle seçilmiş 15 okul öncesi eğitim kurumunda (4 devlet, 11 özel) eğitim görmekte olan 4-6 yaş grubu 315 çocuk ve ebeveynlerinden oluşmuştur. Araştırmada kullanılan veri toplama araçları; Ebeveyn Bilgi Formu, Uluslararası Kişilik Envanteri ve Anaokulu ve Anasınıfı Davranış Ölçeği (PKBS–2)’dir. Araştırma için toplanan veriler SPSS 22 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırmadan elde edilen bulgular şöyledir: Ebeveynlerin kişilik özellikleri ile çocukların sosyal becerileri arasında anlamlı ilişki saptanmıştır. Ebeveynlerin kişilik özellikleri cinsiyete, gelir düzeyine ve içinde yetişilen coğrafi bölgeye göre anlamlı düzeyde farklılaşmaktadır. Çocukların sosyal becerileri devam edilen anaokul türüne, annenin çalışma durumuna ve ailenin gelir düzeyine göre anlamlı düzeyde farklılaşmaktadır.

In this study, it is aimed to examine the relationship between the personality characteristics of parents and the social skills of the children. Within the scope of this basic aim; it is surveyed that if the personal characteristics of parents and the social skills of their children differentiates or not according to several variables. The sample which is regulated in accordance of the relational screening model is consisted of the 315 children in the 4-6 age group and their parents which are getting education in 15 preschool education institutions (4 public and 11 private) that are located in European side of İstanbul province; Büyükçekmece, Beylikdüzü, Avcılar, Küçükçekmece and Esenler districts by simple random sampling method in 2016-2017 academic year. The data collection tools are; Parent Information Form, International Personality Inventory-Short Version (IPISV) and Preschool and Kindergarten Behaviour Scales2 (PKBS-2). The data collected for the research were analyzed using SPSS 22 program. The findings obtained from the research are as follows: There is a significant relationship between the personality characteristics of parents and the social skills of their children. Personality characteristics of parents differentiate in significant levels according to the sex, level of income and the geographical district growed up. Social skills of the children differentiate in significant levels according to the type of preschool, the employment status of mother and the level of income.
The relationship between the personality characteristics of parents and social skills of the children
* Fatma Yaşar Ekici. İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, Eğitim Fakültesi, Temel Eğitim Bölümü, Okul Öncesi Öğretmenliği Ana Bilim Dalı, İstanbul, Türkiye. * Gülsüm Göger. Yüksek Lisans Öğrencisi, İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı, Rehberlik Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı.
Keywords: Ebeveyn kişilik özellikleri; Okul öncesi eğitim; Sosyal beceriler; Personality characteristics of parent; Preschool education; Social skills