Dindarlık, Maneviyat ve Psikolojik İyi Oluş Arasındaki İlişkinin İncelenmesi - Bulut, Zeynep (İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, 2024)
Bu çalışmanın temel hedefi dindarlık, maneviyat ve psikolojik iyi oluş arasındaki ilişkiyi araştırmak ve bu değişkenlerin demografik faktörlere bağlı olarak değişimini belirlemektir. Araştırma, amacına uygun olarak nicel araştırma modellerinden biri olan ilişkisel tarama modeli kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Araştırma, kartopu örnekleme yöntemiyle 2023 yılında İstanbul'da yaşayan 18 ile 60 yaşta 123 erkek ve 279 kadın olmak üzere toplam 402 yetişkin bireyden oluşmaktadır. Araştırmada katılımcıların demografik özelliklerini belirlemek amacıyla Kişisel Bilgi Formu, dindarlık düzeylerini ölçmek için Kısa Dindarlık Ölçeği (Ayten ve Uysal, 2009), maneviyat seviyelerini değerlendirmek için Maneviyat Ölçeği (Şirin, 2018) ve Psikolojik İyi Oluş Ölçeğinin (İmamoğlu, 2004) kısa formu kullanılmıştır. Bu araştırma; veri analizi olarak kullanılan SPSS 27 ile gerçekleştirilmiş; Korrelasyon ve Regresyon analizleri uygulanmış; demografik değişkenler arasındaki ilişkileri incelemek için t-testi ve tek yönlü varyans analizi (ANOVA) kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre dindarlık ve maneviyat arasında (r=.32, p<.05) pozitif yönlü, maneviyat ve psikolojik iyi oluş arasında (r=.41, p<.05) pozitif yönlü, dindarlık ve psikolojik iyi oluş arasında (r=.31, p<.05) pozitif yönlü anlamlı ilişkiler tespit edilmiştir. Elde edilen bulgular, dindarlık ve maneviyatın psikolojik iyi oluş düzeyini pozitif yönde etkilediğini göstermektedir.

The main objective of this study is to analyze the relationship between religiosity, spirituality and psychological well-being and to determine the change of these variables depending on demographic factors. The research was conducted using the relational survey model, one of the quantitative research models, in accordance with its purpose. The research consists of a total of 402 adult individuals, 123 males and 279 females, aged 18 to 60, living in Istanbul in 2023, using snowball sampling method. In the study, Personal Information Form was used to determine the demographic characteristics of the participants, Brief Religiosity Scale (Ayten & Uysal, 2009) was used to measure their level of religiosity, Spirituality Scale (Şirin, 2018) and the short form of Psychological Well-Being Scale (İmamoğlu, 2004) were used to assess their level of spirituality. This research was conducted with SPSS 27, which was used for data analysis; Correlation and Regression analyses were applied; t-test and one-way analysis of variance (ANOVA) were used to examine the relationships between demographic variables. According to the results of the study, significant positive relationships were found between religiosity and spirituality (r=.32, p<.05), between spirituality and psychological well-being (r=.41, p<.05), and between religiosity and psychological well-being (r=.31, p<.05). The findings show that religiosity and spirituality positively affect the level of psychological well-being.
Examining the Relationship Between Religiosity, Spirituality, and Psychological Wellbeing
Keywords: Din; Dindarlık; Maneviyat; Psikolojik İyi Oluş; Religion; Religiosity; Spirituality; Psychological Well-Being