Yeşilzade Mehmet Salih Efendi ve tasavvufi görüşleri - Burcu, Fatih (İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, 2021)
1874 yılında Erzurum'un İspir İlçesinde dünyaya gelen Mehmet Sâlih Efendi, Osmanlı Devleti'nin yıkılışına ve Cumhuriyetin kuruluşuna şahit olmuş, Millî Mücadele döneminde birçok cephede fiili olarak görev almış, ayrıca irşat faaliyetlerinde görevlendirilmiş önemli bir şahsiyettir. Birinci Mecliste milletvekilliği yapmış, ikinci meclise ise muhalif grupta olduğu için girememiştir. Daha sonraki dönemlerde basın yayın yoluyla hak mücadelesini büyük bir kararlılıkla ortaya koymuş ve 1954 yılında İstanbul Fatih'te vefat etmiştir. Bu çalışmamızda mutasavvıf Yeşilzâde Mehmet Sâlih Efendi'nin hayatını, eserlerini ve tasavvufî görüşlerini inceleyeceğiz. Çalışmamız dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde çalışmamızın konusu, önemi, sınırları ve yöntemi hakkında bilgi verdikten sonra ikinci bölümde Mehmet Sâlih Efendi'nin hayatı ve eserlerini inceleyeceğiz. Üçüncü bölümde tasavvufî görüşlerini kaleme alacağız. Dördüncü ve son bölümde ise Dervişâne Tevhit Risalesi adlı eserin transkribe edilmiş şeklini ve sadeleştrilmiş halini vereceğiz.

Mehmet Sâlih Efendi, who was born in Erzurum's İspir District in 1874, witnessed the collapse of the Ottoman Empire and the foundation of the Republic, actively participated in many fronts during the National Struggle, and was also an important person who was assigned to directing activities. He served as a parliament member in the first assembly, but could not enter the second assembly because he was in the opposition group. In the following periods, he revealed his struggle for rights with great determination through the press and he died in 1954 in Istanbul Fatih. In this study, we will examine the life, works and Sufi views of Sufis Yeşilzade Mehmet Sâlih Efendi. Our study consists of four parts. After giving information about the subject, importance, limits and method of our study in the first part, we will examine the life and works of Mehmet Sâlih Efendi in the second part. We will write down the third mystical views. In the fourth and last part, we will give the transcribed form and simplified version of the work called Dervişâne Tevhit Risalesi.
Yeşilzade Mehmet Salih Efendi and his sufi views
Keywords: Yeşilzâde Mehmet Sâlih Efendi; Dervişâne Tevhîd Risalesi; Sûfi; Tasavvuf; Sufi; Mysticism