Okul Yöneticilerinin Bilinçli Farkındalık ve Yaşam Doyumları Arasındaki İlişki - Söner, Osman; Şahin, Murat; Ceylan, Cihan; Albayrak, Osman; Coşkun, İsmail; Şimşek, Cihat; Bektaş, Göksel; Söner, Osman (Gelecek Sensin Derneği, 2023)
Okul yöneticilerinin yaşam doyumları ve bilinçli farkındalıkları arasındaki ilişkinin belirlenmesi amaçlandığı bu çalışmada ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Ayrıca okul yöneticilerinin yaşam doyumu ve bilinçli farkındalıklarının cinsiyet ve yöneticilik görev tanımına göre anlamlı bir şekilde farklılaşıp farklılaşmadığı saptanmıştır. Araştırmanın katılımcılarını kolay örnekleme yöntemi ile seçilen 113 gönüllü okul yöneticileri oluşturmaktadır. Çalışmada yaşam doyum ölçeği ve bilinçli farkındalık ölçeği kullanılmıştır. Verilerin analizinde yaşam doyumu ve bilinçli farkındalığın cinsiyet ve yöneticilik görev tanımına göre anlamlı bir şekilde farklılaşıp farklılaşmadığının belirlenmesi için t-testi yapılmıştır. Ayrıca bilinçli farkındalık ile yaşam doyumu arasındaki ilişkinin belirlenmesi için Pearson korelasyon analizi ve bilinçli farkındalığın yaşam doyumunu yordama düzeyini belirlemek için basit regresyon analizi kullanılmıştır. Çalışmanın analizleri SPSS 25.0 programıyla yapılmıştır. Çalışma sonucunda; kadın yöneticilerin bilinçli farkındalıklarının erkeklerden, okul müdür yardımcılarının bilinçli farkındalıklarının okul müdürlerinden anlamlı bir şekilde daha yüksek olduğu saptanmıştır. Ayrıca okul yöneticilerinin bilinçli farkındalık düzeyleri ile yaşam doyumu düzeyleri arasında pozitif yönlü anlamlı bir ilişki olduğu ve bilinçli farkındalığın yaşam doyumunu anlamlı bir şekilde yordadığı saptanmıştır. Okul yöneticilerine yönelik alan yazında yer alan çalışmalarda bir boşluğu dolduracağı düşünülmektedir. Yine bu çalışmada okul yöneticilerine yönelik planlanacak proje ve çalışmalarda bilinçli farkındalık ve yaşam doyumunun arttırılmasına yönelik çalışmalarının da önemini ortaya koymaktadır. Bu araştırma sonucunda ortaya çıkan bulgular okul yöneticilerine yönelik yapılacak çalışmalarda önemli veri sağlayacağı söylenebilir. Araştırmada elde edilen bu bulgular alanyazından hareketle tartışılmış ve önerilerde bulunulmuştur.

A relational screening model was used in this study, which aimed to determine the relationship between life satisfaction and mindfulness of servant managers. In addition, it was determined whether school administrators' life satisfaction and mindfulness differed significantly according to gender and administrative job description. The research participants consist of 113 volunteer school administrators selected by convenience sampling method. The life satisfaction scale and mindfulness scale were used in the study. In the data analysis, a t-test was conducted to determine whether life satisfaction and mindfulness differed significantly according to gender and managerial job description.Additionally, Pearson correlation analysis was used to determine the relationship between mindfulness and life satisfaction, and simple regression analysis was used to determine the predictive level of mindfulness on life satisfaction. Analyzes of the study were conducted with the SPSS 25.0 program. In the results of working, ıt was determined that the mindfulness of female administrators was significantly higher than that of men, and the mindfulness of school vice principals was significantly higher than that of school principals. In addition, it was found that there was a positive and significant relationship between school administrators' mindfulness levels and life satisfaction levels, and mindfulness significantly predicted life satisfaction. It is thought that it will fill a gap in the studies in the literature for school administrators. Again, this study reveals the importance of studies to increase conscious awareness and life satisfaction in the projects and studies to be planned for school administrators. The findings of this research will provide important data for the studies to be carried out for school administrators. These findings obtained in the research were discussed based on the literature, and suggestions were made.
The Relationship Between Mindfulness and Life Satisfaction of School Administrators
Keywords: Okul; Yönetici; Yaşam doyumu; Bilinçli farkındalık; School; Administrator; Life satisfaction; Mindfulness