Dijital platformlarda pagan sembolleri: Netflıx'in Hakan: Muhafız ve Atiye dizileri - Elmas Ceylan, Gizem Elif (İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, 2024)
Tezimizde dijital platformlardan biri olan Netflix'te, Paganizm ile bağlantılı sembollerin kullanımını ve anlamlarını açıklamak hedeflenmiştir. Çalışmamızda nitel araştırma yöntemlerinden gösterge bilimsel analiz, söylem analizi ve alan taraması kullanılmıştır. Araştırmamızın evreni paganizm sembolleri barındıran tüm Türk yapımı dizilerden oluşmaktadır. Dijital platformlardan biri olan Netflix'te yayımlanan "Hakan: Muhafız" ve "Atiye" isimli diziler ise araştırmamızın sınırlandırılmış halidir. Bu bağlamda 4 sezon 32 bölümden oluşan "Hakan: Muhafız" dizisi ve 3 sezon 24 bölümden meydana gelen "Atiye" dizisinin içerik analizleri gerçekleştirilmiştir. Çalışmamızda televizyonda ve dijital platformlarda paganizm ile bağlantılı sembollerin izleyiciye nasıl yansıtıldığına ve paganizm açısından ne anlam ifade ettiğine değinilmiş, söz konusu iki dizide ise paganizm sembollerinin kullanıldığı sahnelere yer verilmiş ve anlamları analiz edilmiştir. "Hakan: Muhafız" ve "Atiye" dizilerinde sözel ve görsel olarak pagan sembollerinin kullanıldığı düşüncesi ön plana çıkmıştır.

In our thesis, it is aimed to explain the use and meanings of symbols related to Paganism in Netflix, one of the digital platforms. In our study, semiotic analysis, discourse analysis and field scanning from qualitative research methods were used. The universe of our research consists of all Turkish-made series that contain paganism symbols. The series named "The Protector" and "The Gift" published on Netflix, one of the digital platforms, are the limited version of our research. In this context, content analyses of "The Protector" series consisting of 4 seasons and 32 episodes and "The Gift" series consisting of 3 seasons and 24 episodes were carried out. In our study, how the symbols related to paganism on television and digital platforms are reflected to the audience and what they mean in terms of paganism are mentioned, and the scenes in which paganism symbols are used in these two series are included and their meanings are analysed. The idea that pagan symbols are used verbally and visually in the series "Hakan: Muhafız" and "Atiye" has come to the fore.
Pagan symbols at digital platforms: Netflix's the Protector and the Gift
Keywords: Dijital Platformlar; Netflix; Sembol; Paganizm; Hakan: Muhafız; Atiye; Digital Platforms; Netflix; Symbol; Paganism; The Protector; The Gift