Örgütsel sessizlik ve örgütsel özdeşleşmenin iş doyumunu yordaması - Egi, Cüneyd (İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Eğitim Bilimleri Anabilim Dalı, 2019)
Bu araştırmada, örgütsel sessizlik ve örgütsel özdeşleşmenin iş doyumunu yordayıp yordamadığını incelemek amaçlanmıştır. Bu araştırmanın genel amacı öğretmenlerin iş doyumunun yordayıcıları olarak örgütsel sessizlik ve örgütsel özdeşleşmenin rolünü ortaya koymaktadır. Bu genel amaca yönelik, öğretmenlerin iş doyumunun, örgütsel sessizlik ve örgütsel özdeşleşmeyle olan ilişkisi incelenmiştir. Ayrıca, öğretmenlerin iş doyumu cinsiyet, medeni hal, lisansüstü derece, yaş, kıdem ve çalışılan okul kademesine göre nasıl farklılaştığı incelenmiştir. Bu amaç için Malatya ili Battalgazi ve Yeşilyurt ilçelerinden toplam 399 öğretmenden veri toplanmıştır. Bu araştırmada ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Verilerin toplanmasında Örgütsel Sessizlik Ölçeği, Örgütsel Özdeşleşme Ölçeği ve İş Doyumu Ölçeği kullanılmıştır. Korelasyon analizi, çoklu regresyon, t test ve ANOVA istatistiksel yöntemler olarak kullanılmış ve alt amaçlara cevap aranmıştır. Araştırma bulgularına göre; iş doyumunun toplam ve alt boyutlarının örgütsel özdeşleşme ve örgütsel sessizlik toplam puanlarıyla pozitif yönde ilişkide olduğu görülmektedir. Örneklem grubunu oluşturan öğrencilerin örgütsel özdeşleşmenin iş doyumunun toplam puanını ve iş doyumu alt ölçeklerini istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yordadığı fakat ve örgütsel sessizleşmenin istatistiksel olarak anlamlı sonuçlar çıkarmadığı bulunmuştur. Araştırmada ölçülen iş doyumu toplam puanının, cinsiyete, medeni hale ve lisansüstü eğitim durumuna göre ikili gruplar arasında anlamlı farkla ilgili sonuçlar, sadece cinsiyet değişkeninde gözlemlenmiş ve kadın öğretmenlerin daha fazla iş doyumuna sahip olduğu belirlenmiştir. Araştırmada ölçülen iş doyumu toplam puanının, yaşa, kıdeme ve kademeye göre ikiden fazla gruplar arasında anlamlı farkla ilgili sonuçlar, yaş ve kıdem değişkenlerinde gözlemlenmiş ve yaşı ve kıdemi fazla olan öğretmenlerin genellikle daha düşük yaş ve kıdeme sahip öğretmenlerden daha fazla iş doyumuna sahip olduğu belirlenmiştir. Öğretmenlik mesleğinden tatmin olmayan öğretmen genel olarak kendini gerçekleştirme ve öğrencilere faydalı olmada verimli olamayabilir. Tüm bunlar öğretmenlerin performansında düşüklüğe yol açmaktadır. Bu nedenle bu çalışma öğretmenin iş doyumunu etkileyen faktörlerin iyi bir şekilde analiz edilmesi ve öğretmenlerin mesleğinde doyuma ulaşmaları için alana katkı sağlamasından dolayı önem arz etmektedir.

In this study, it was aimed to examine whether organizational silence and organizational identification predicted job satisfaction. The general aim of this research is to reveal the role of organizational silence and organizational identification as the predictors of job satisfaction of teachers. For this general purpose, the relationship between teachers' job satisfaction, organizational silence and organizational identification was examined. In addition, it was examined how teachers' job satisfaction differed according to gender, marital status, graduate degree, age, seniority and school level. For this purpose, data were collected from 399 teachers from Battalgazi and Yeşilyurt districts of Malatya. In this study, relational scanning model was used. Organizational Silence Scale, Organizational Identification Scale and Job Satisfaction Scale were used for data collection. Correlation analysis, multiple regression, t test and ANOVA were used as statistical methods and the sub-objectives were searched. According to the research findings; It is seen that the total and sub-dimensions of job satisfaction are positively related to the total scores of organizational identification and organizational silence. It was found that the students who formed the sample group predicted the total score of job satisfaction and the job satisfaction subscales statistically significantly, but the organizational silence did not produce statistically significant results. In the study, the results of the job satisfaction total score, gender, marital status, and postgraduate education level were found to be significantly different between the two groups. In the study, the results of the job satisfaction total score, age, seniority and level more than two groups were found to be statistically significant. The teacher, who is not satisfied with the teaching profession, may not be efficient in general and to be useful to the students. All this leads to a decrease in teachers' performance. Therefore, this study is important because it contributes to the field for the teachers to analyze the factors affecting their job satisfaction and to reach satisfaction in their profession.
Job satisfaction predicted by organizational silence and organizational identification
Bu tez Marmara Üniversitesi ile ortak program kapsamında hazırlanmıştır. Marmara Üniversitesi ve İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ortak Yüksek Lisans Programı.
Keywords: Örgütsel özdeşleşme; Örgütsel sessizlik; İş doyumu; Organizational silence; Organizational identification; Job satisfaction