Özel amaçlı fon uygulamaları: hac ve zekat fonu - Bilen, Mahmut; Bilgin, Rümeysa; Yenice, Ali Can; Bilgin, Rümeysa (Nobel Akademik Yayıncılık, 2021)
Kitap özeti: Türkiye, İslam iktisadının her alanında çok gecikmiştir ancak tarihsel ve entelektüel alt yapısı nedeniyle bu alanda İslam dünyasına öncülük yapma potansiyeline sahiptir. Aslında bu durum, ülkemiz için bir tercih olmaktan ziyade büyük ölçüde zorunluluktur. Bunun nedeni ise, Türkiye'nin kendi çıkarları çerçevesinde yürüttüğü politikalara yönelik dış baskıların özellikle konvansiyonel finans kanalları üzerinden yapılmasıdır. Bu baskılardan kurtulmak için finansal sistemin çeşitlendirilmesi ve konvansiyonel finansın dengelenmesi gereklidir. Bunun yolu da ahlaki ve sosyal fonksiyonlarla güçlendirilmiş bir İslami finans sektörünün kurumsallaştırılmasından yani İslam iktisadı ekosisteminin varlığından geçmektedir. Kitapta, hem İslami finans kurumları hem de bunu oluşturan kuruluşlar incelenmektedir. Şüphesiz faaliyetlerinin niteliği ve niceliği birbirinden farklı olan kuruluşları aynı düzene göre ve insicamı bozmadan incelemek kolay değildir. Ancak okuyucuya kolaylık sağlaması ve pedagojik endişeler nedeniyle her bölümde, öncelikle kurumun İslami finans ekosistemi içerisinde yeri, gelişimi ve önemi belirtilmiş, sonrasında ise ilgili kuruluşların uluslararası ve bazı ulusal örnekleri incelenmiştir. Bu inceleme kuruluşların tarihçesi, yönetimi ve faaliyetleri ile İslami finansa katkılarını kapsamaktadır.
Kitap adı: Uluslararası İslami Finans Kurumları ve Türkiye -- Bölüm Adı:Özel Amaçlı Fon Uygulamaları: Hac ve Zekat Fonu, BİLEN MAHMUT, BİLGİN RÜMEYSA, YENİCE ALİ CAN, Yayın Yeri:Nobel, Editör:Yumuşak İbrahim Güran, Basım sayısı:1, Sayfa sayısı:485, ISBN:9786254173004, Bölüm Sayfaları:351 -380
Keywords: İslami finans; Katılım bankacılığı; Islamic finance; Participation banking; Hac fonu; Zekat fonu