Covid-19 Pandemi ve Özel Gereksinimli Çocuklu Ailelerin Yaşadığı Zorluklar: Sosyolojik Bir İnceleme - Aydemir, Elif; Islam, Mozharul; Rahman, Mazhar İslam (İstanbul Ticaret Üniversitesi, 2023)
Amaç: Araştırmada özel çocuk ve ailelerinin pandemi sürecinde eğitim, sağlık ve sosyal açılardan ne gibi zorluklar yaşadığına, bu zorlukları çeşitli kurumlar tarafından sağlanan imkanlarla nasıl giderdiklerine ya da gideremediklerine dair bulgular sağlanarak, çeşitli öneriler sunmak amaçlanmaktadır. Yöntem: Araştırmanın çalışma alanı Küçükçekmece Belediyesi Engelliler Rehabilitasyon Merkezi’dir. Araştırmada amaca yönelik örneklem yöntemi kullanılarak, örnek 15 özel gereksinimli çocuk sahibi aile bireyi ile yapılandırılmamış açık uçlu soru formu üzerinden derinlemesine mülakat yapılmıştır. Bulgular: Elde edilen bulgular sonucunda ana tema ve alt temalar oluşturularak yorumlayıcı yöntemle analiz edilmiştir. Araştırmada elde edilen bulgulara göre; salgın sürecinde özel çocuk ve ailelerinin en fazla eğitim alanında zorluk yaşadığı görülmektedir. Bunun sebebinin de özel çocukların online eğitime ayak uyduramamaları olarak vurgulanmıştır. Sağlık açısından katılımcıların bir kısmı sorun yaşamadıklarını belirtirken bazı katılımcılar ise özellikle tam kapanma sürecinde özel çocuklarının hareketsiz kalmalarından dolayı fiziksel gelişimlerinin olumsuz etkilendiğini belirtmişlerdir. Bu süreçte özel çocukların toplumlarda bilinenin aksine sosyalleşme açısından olumlu bir durum sergilediği de bulgulanmıştır. Bunun en önemli sebebinin de aile içi iletişim ve etkileşimin artış göstermesinden kaynaklı olduğu belirtilmiştir. Özgünlük: Küresel nitelik sergileyen Covid-19 Salgını, toplumları pek çok açıdan etkileyerek değişim ve dönüşüm sürecine girmelerine neden olmuştur. Kuşkusuz bu süreçten en fazla etkilenen toplumsal sınıf özel gereksinimli çocuk ve aileleri olmaktadır. Araştırmaya özgünlük katan en önemli unsur; şimdiye kadar küresel salgın kapsamında özel gereksinimli çocuk sahibi ebeveynlerin yaşamış olduğu sorunların tüm boyutlarının ele alınmayıp, yapılan araştırmada ise bu hususun en ince ayrıntılarına kadar incelenmiş olmasıdır. Yapılan araştırmanın özel çocuk ve ailelerinin salgın sürecinde birçok açıdan yaşadığı zorlukların incelenmesinde ve sadece anneler açısından analiz yapılmayarak babaların da görüşlerinin dikkate alınarak incelenmesi de yapılan araştırmayı özgün hale getirmektedir.

Aim: This research aims to present various suggestions based on findings of the difficulties children with special needs and their families have experienced in education, health, and social aspects during the pandemic; how they could or could not overcome these difficulties with the opportunities from various institutions. Method: The research area is Küçükçekmece Municipality Disabled Rehabilitation Center. Using the purposeful sampling technique, we conducted 15 in-depth interviews with family members with children with special needs through an unstructured, open-ended question form. Findings: The findings show that special children and their families have the most difficulties in education during the pandemic because of the inability of special children to keep up with online education. While some children with special needs had no health problems, the inactivity adversely affected other children's physical development, especially during the closure period. The study shows that contrary to what is known in societies, special children exhibit a favorable situation during the pandemic in terms of socialization because of increased communication and interaction within the family. Originality: The Covid-19 outbreak has affected societies globally in many ways, causing them to encounter change and transformation. Undoubtedly, the social group most affected by this process is children with special needs and their families. The most crucial element that adds originality to the present research is that all dimensions of the problems experienced by parents with special needs children within the scope of the global epidemic have yet to be addressed, and this issue has been examined in detail in this research. Examining the difficulties experienced by special children and their families in many aspects during the epidemic process through analyzing the opinions of both mothers and fathers makes the research unique.
Covid-19 Pandemic And Challenges of Families With Children With Special Needs: A Sociological Analysis
Keywords: Küresel salgın; Özel çocuk ve aileler; Sosyalleşme; Online eğitim; Global pandemic; Special children and families; Socialization; Online education