الحسابات الاستثمارية في البنوك التشاركية التركية واثارها الاقتصادية دراسة شرعية تحليلية - Al-Hamadani, Saad Farıs Abbas (My University, 2024)
Bu çalışma, Türkiye'deki katılımcı bankalarda yatırım hesaplarına ilişkin hukuki görüşlerin ve bunların ekonomik etkilerinin belirlenmesi ve enflasyonun yatırım hesapları üzerindeki etkisinin boyutunun ortaya çıkarılmasını amaçlamıştır. yaklaşımla incelenmiş ve araştırmada şu sonuçlara ulaşılmıştır: •Yatırım hesapları, hesap sahibinin Katılımcı Banka ile ilişkisi açısından Mudaraba sözleşmesi sayılır. •Türkiye'de MS 2019'dan MS 2023 Mart ayına kadar olan dönemde enflasyonu telafi edecek belirli bir kalıp bulunmamaktadır. •Enflasyonun yüksek olduğu aynı dönemde önemli ölçüde artan yükümlülükler hariç olmak üzere, katılımcı bankaların konsolide tablolarındaki ana hesaplar ile enflasyon oranı arasında bir bağlantı olup olmadığı açık değildir. • Türk katılım bankalarının yüksek enflasyon koşullarına uyum sağlamak için aktif kalitesinin ve finansal yönetiminin iyileştirilmesi, faaliyet verimliliğinin ve yenilikçiliğin artırılması, finansman kaynaklarının, faaliyetlerinin ve pazarlarının çeşitlendirilmesi, katılım bankaları arasındaki iş birliğinin geliştirilmesi gibi önlemler alması gerekmektedir.

This study aimed to identify the legal opinions related to investment accounts and their economic effects, and to know the extent of the impact of inflation on investment accounts in participatory banks in Turkey. This study relied on the inductive approach, as well as the descriptive approach, and the study reached the following results: •Investment accounts are speculative contracts in terms of the relationship between the account holder and the participatory bank. •There is no specific pattern for compensation for inflation in Turkey during the period from 2019 to March 2023. •The extent of the relationship between the inflation rate and the main accounts of the consolidated statements of participatory banks is unclear, with the exception of liabilities that increased significantly during the same period of high inflation. • Turkish participatory banks need to take measures to adapt to the conditions of high inflation, such as improving asset quality and financial management, increasing operational efficiency and innovation, diversifying funding sources, activities and markets, and enhancing cooperation between participatory banks.
Türk Katılım Bankalarındaki Yatırım Hesapları ve Bunların Ekonomik Etkileri: Şer‘î ve Analitik Bir Çalışma
Investment Accounts in Turkish Participation Banks and Their Economic Effects: An Analytical and Sharīʿah-Based Study
Keywords: İslam Ekonomisi; Katılımcı Bankalar; Finansal İşlemlere İlişkin Hukuk; Yatırım Hesapları; Katılım Sözleşmeleri; Enflasyon; Türkiye; Islamic Economy; Participatory Banks; Jurisprudence of Financial Transactions; Investment Accounts; Participation Contracts Inflation; Türkiye