Çocuk evleri sitelerinde bakım tedbiri altında bulunan erkek ergenlerin psikolojik bozukluklar bağlanma stilleri, duygu düzenleme ve akran ilişkilerinin incelenmesi - Yıldız, Abdullah (İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Aile Danışmanlığı ve Eğitimi Anabilim Dalı, 2019)
Araştırmanın amacı; ailelerinin çeşitli nedenlerle bakımlarını sağlayamadığı, devlet koruması altına Çocuk Evleri Siteleri'nde koruma ve bakım altında bulundurulan erkek ergenlerde psikolojik bozukluklar ile bağlanma stilleri, duygu düzenleme becerileri ve akran ilişkileri arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Bu amaç doğrultusunda veri toplama araçları olarak araştırmacı tarafından geliştirilen "Kişisel Bilgi Formu"nun yanı sıra "Ergenler İçin Psikolojik Bozukluklar Envanteri-Psikolojik Bozukluklar Formu" "İlişki Ölçekleri Anketi" "Duygu Düzenleme Ölçeği" ve "Akran İlişkileri Ölçeği" kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini 2019 yılında İstanbul ili Zeytinburnu ilçesinde yaşayan ergen erkekler oluşturmaktadır. Araştırma kurum bakımında kalan 80 ve ailesi yanında kalan 111 olmak üzere toplam 191 ergen erkekten oluşmaktadır. Verilerin analizi için t Testi, korelasyon analizi ve regresyon analizi yöntemleri kullanılmış ve analizler SPSS 20.0 paket programı ile yapılmıştır. Bulgular; Hem kurum bakımında kalan ergen erkeklerde hem de toplam ergen örnekleminde, psikolojik bozukluklar ile bağlanma stilleri, duygu düzenleme becerileri ve akran ilişkileri arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki olduğunu göstermiştir. Kurumda kalan ergen erkeklerle ailesi yanında kalan ergen erkekler arasında, EPBE-PBF Sosyal Fobi, Hastalık Kaygısı, Sosyal İstenirlik, DDÖ-Yeniden Değerlendirme ve İÖA-Kayıtsız Bağlanma puanları açısından kurum bakımında kalan ergenler lehine anlamlı fark olduğu tespit edilmiştir. Regresyon analizi sonucunda; Güvensiz bağlanma stillerinin, duygu düzenleme stratejilerinden baskılamanın ve bazı akran ilişkileri alt boyutlarının psikolojik bozukluklar üzerinde yordayıcı etkisi olduğu saptanmıştır. Sonuç olarak; Kurumda kalan ergenler başta olmak üzere toplum genelindeki tüm ergenler için güvensiz bağlanma stillerinin, duygu düzenlemedeki baskılamanın ve akran ilişkilerinin bazı boyutlarının psikolojik bozukluk puanlarının artması açısından bir risk faktörü olduğu tespit edilmiştir.
The investigation of psychological disorder connection styles, emotion regulation and peer relationship of male adolescents in children's sites
Purpose of the research; The aim of this study is to investigate the relationship between psychological disorders and attachment styles, emotion regulation skills and peer relationships among male adolescents who are under protection and care at the Children's Housing Sites where their families cannot provide care for various reasons. For this purpose, in addition to the Personal Information Form, "Psychological Disorders Inventory for Adolescents-Psychological Disorders Form", "Relationship Scales Questionnaire" and "Emotion Regulation Scale" and "Peer Relations Scale " tools were used as data collection. The sample of the study consists of adolescent males living in Zeytinburnu district of Istanbul in 2019. The study consisted of 191 adolescent boys, 80 of whom were in institutional care and 111 in living with their families. For the data analysis, t-test, correlation analysis and regression analysis methods were used and the analyzes were performed with SPSS 20.0 package program. Results; It has shown that there is a statistically significant relationship between psychological disorders and attachment styles, emotion regulation skills, and peer relationships in both adolescent boys staying in institutional care and total adolescent sample. It was found that there was a significant difference in terms of EPBE-PBF Social Phobia, Disease Anxiety, Social Desirability, ERS-Reassessment and RSQ-Dissmissing Attachment scores in favor of adolescents staying in institutional care between adolescent boys staying in the institution and adolescent boys living with their families. As a result of regression analysis; It was determined that insecure attachment styles, suppression of emotion regulation strategies and some peer relationships sub- dimensions had a predictive effect on psychological disorders. As a result; Insecure attachment styles, suppression sub-dimension of emotion regulation and some aspects of peer relationships were found to be a risk factor for increasing psychological disorder scores for all adolescents, especially adolescents staying in the institution.
Keywords: Psikolojik bozukluklar; Bağlanma; Duygu düzenleme; Akran ilişkileri; Korunma ihtiyacı olan çocuk ve ergen; Psychological disorders; Attachment; Emotion regulation; Peer relationships; Child and adolescent needing protection