Erişkin Bireylerde Maneviyat ve Maneviyat ile İlişkili Faktörler - Asri, Ayşe (İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, 2024)
Bu araştırma erişkin bireylerde maneviyat ve maneviyat ile ilişkili faktörlerin incelenmesi amacıyla 2120 kişide tamamlanmıştır. Veriler Kişisel Bilgi Formu, Maneviyat Ölçeği, OK- Dini Tutum Ölçeği Kısa Versiyonu, Yaşamın Anlamı Ölçeği ve Psikolojik İyi Oluş Ölçeği ile toplanmıştır. Google forms’da hazırlanan anketler sosyal platform (WhatsApp, Facebook, Instagram ve LinkedIn) üzerinden katılımcılar ile paylaşılmış ve online doldurulmuştur. Toplanan veriler SPSS IBM 24.0 kullanılarak analiz edilmiş, istatistiksel test olarak bağımsız gruplarda student t testi, ANOVA Varyans analizi, Pearson korelasyon analizi ve regresyon analizi kullanılmıştır. Araştırma bulgularına göre, yaş ortalaması 34.2 yıl olan erişkinlerin yarıdan fazlası kadındır (%59.5). Katılımcıların yaşı arttıkça maneviyat ortalama puanı artmaktadır. Kadınların maneviyat ortalama puanları erkeklerden daha yüksektir. Maneviyat ortalama puanlarında medeni durum, eğitim durumu, aile tipi, çalışma durumu ve gelir durumu düşük düzeyde etkiye sahiptir. Maneviyat ortalama puanı ile psikolojik iyi oluş, var olan anlam ve dini tutum arasında pozitif anlamlı ilişki bulunmaktadır.

This research was conducted on 2120 adults to examine spirituality and factors related to spirituality in adults. Data were collected using a Personal Information Form, Spirituality Scale, OK- Religious Attitude Scale Short Version, Meaning of Life Scale, and Psychological Well-Being Scale. Questionnaires in Google forms were shared with participants viasocial platforms (WhatsApp, Facebook, Instagram and LinkedIn) and filled out online. The collected data were analyzed using SPSS IBM 24.0, and student t test in independent groups, ANOVA variance analysis, Pearson correlation analysis and regression analysis were used as statistical tests. According to research findings, more than half of adults, with an average age of 34.2 years, were women (59.5%). As participants’ age increased, the mean spirituality score increased. Women had higher mean spirituality scores than men. Marital status, educational status, family type, employment status and income status had a low level of impact on the mean spirituality scores. There was a positive significant relationship between the mean spirituality score and psychological well-being, existing meaning, and religious attitude.
Spirituality and Factors Related to Spirituality in Adults
Keywords: Maneviyat; Psikolojik İyi Oluş; Yaşamın Anlamı; Dini Tutum; Spirituality; Psychological Well-Being; Meaning Of Life; Religious Attitude