Teori ve uygulama bağlmında İslami bankacılıkta ıstısna' akdi - Islamic banker istisna 'contracted in the connection of theory and application - Saıdov, Abdulhanon (İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İslam İktisadı ve Hukuku Ana Bilim Dalı, 2020)
Çalışma, İstisna'nın sözleşmesini diğer sözleşmelere özgülüğü nedeniyle tanımlamayı amaçladı. Bu sözleşme iki özelliği birleştiriyor: pasaportta merdiveni satma özelliği ve sözleşmenin daha sonra üretileceği bir satış dışı alım makbuzu ve sözleşmedeki kredinin kabul edilebilirliğinde mutlak satışın mülkiyeti Huzur içinde olduğu gibi hızlandırılmamalı. Bu tezde, İslami bankalarda işlemlerin hukukunun yeniden canlandırılması ve çağdaş gerçeklikte uygulanmasına ilişkin bilimsel çabalara katkıda bulunmak amacıyla, İslami bankalardaki Istisna'nın sözleşmelerinin modellerini vurguladı. Endüktif analitik ve tanımlayıcı analitik metodu takip ettim: Bu araştırmada, Istisna'a konusu ile ilgili gerçekleri ve bilgileri toplamak, analiz etmek ve sınıflandırmak için, bu konu hakkında doğru ve ayrıntılı bilgi edinmek için kullanıldı ve araştırmayı sonuç ve önerilerle sonuçlandırdım.

The study aimed at identifying the Istisna'a contract because of the specificity of the other contracts. It should not be accelerated as in peace. In this thesis, she highlighted the models of Istisna'a contracts in Islamic banks in order to contribute to the scientific efforts related to the revival of the jurisprudence of transactions in Islamic banks and its implementation in contemporary reality. I have followed the inductive analytical and descriptive-analytical method: it has been used in this research to collect, analyze and classify facts and information related to the subject of Istisna'a, in order to reach accurate and detailed knowledge about this subject, and concluded the research with a set of conclusions and recommendations.
الاستصناع في المصارف الاسلامية بين النظرية والتطبيق
Keywords: Construction contract; Islamic banking system; Islamic banking; Contracts; Interest-free banking; İslami bankalar; Finansman sözleşmeleri; İstisna'a sözleşmesi