Kapalıçarşı koruma süreci ve yönetimi "Bir anıt eser yönetim planı" - Kurt, Gülay (İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Mimarlık Anabilim Dalı, 2020)
Kentin önemli parçası olan tarihi çevrelerin sürdürülebilir yönünden yeniden canlandırılmasında "Anıt Eser Yönetim Planlarının" önemli bir veri oluşturacağı düşünülmektedir. Ülkemizde henüz bir örneği yapılmayan "Anıt Eser Yönetim Planları" alan yönetimi içinde ayrı bir yönetim planına sahip olup özel bir önem arz etmektedir. Kültürel mirasın Türkiye'deki önemli bir üyesi olan Kapalıçarşı, kurulduğu tarihten itibaren zorunlu sebepler dışında faaliyetlerine devam etmiştir. Faaliyet dışında kalma sebebi ise sadece yıkıcı depremler olmuştur. İstanbul'un hem tarihi hem de geleneksel ticaretin merkezinde bulunan ve bir anıt eser olan Kapalıçarşı, dünyanın en eski kapalıçarşı ve finans merkezi olarak kabul edilmektedir. Bu çalışmanın, 500 yıllık tarihi ile dünyanın ilk alış veriş merkezi olarak kabul edilen Kapalıçarşı için uygulanan restorasyon projeleri için bir altlık oluşturması ve aynı zamanda benzer projeler için "Bir Anıt Eser Yönetim Planı" önerisi olması beklenmektedir. Bu amaçla; kültürel mirasın sürdürülebilirlik açısından korunması için "Anıt Eser Yönetim Planları" kapsamında, "Kapalıçarşı Koruma Süreci ve Yönetimi" bağlamında "Bir Anıt Eser Yönetim Önerisi" geliştirilmiştir. Bu önerinin, yapılarda devamlılığın sağlanabilmesi için gerekli olan faaliyetler ve yapının geleceğini belirleyen fiziksel yenilemelerin eşgüdümlü olarak yürütülmesine katkı sağlaması beklenmektedir. Aynı zamanda yapının yaşanabilirliğini sağlayan yaşatıcı ticari sebeplerin sürekliliğinde kesinti olmamasına yardımcı olacağı düşünülmektedir.

It is thought that "Monument Management Plans" will constitute an important data in the revitalization of historical environments, which are an important part of the city, in terms of sustainability. "Monument Management Plans", which is not yet an example in our country, has a separate management plan within the field management and is of special importance. Cultural heritage is an important member of Turkey's Grand Bazaar, has continued its activities outside force majeure from the date it was established. The reason for exclusion from the activity was only devastating earthquakes. The Grand Bazaar, which is a monument in the center of both historical and traditional trade in Istanbul, is considered as the oldest grand bazaar and financial center in the world. This study is expected to form a base for the restoration projects implemented for the Grand Bazaar, which is considered as the world's first shopping center with its 500 year history, and also to be a proposal of a "Monument Monument" for similar projects. For this purpose; In order to protect the cultural heritage in terms of sustainability, "An Monument Management Proposal" has been developed within the context of "Monument Artwork Management Plans", within the context of "Protection and Management of the Grand Bazaar". This proposal is expected to contribute to the coordinated execution of the activities necessary to ensure continuity in the buildings and the physical renewals that determine the future of the building. At the same time, it is thought that it will help ensure that there is no interruption in the continuity of the viable commercial reasons that ensure the livability of the structure.
Grand bazaar protection process and management "Management plan of a monument"
Keywords: Kapalıçarşı; Grand Bazaar; Cultural heritage; Monument management; Kültürel miras; Anıt eser yönetimi