Atık yönetimi ve sıfır atık projesinin değerlendirilmesi: İstanbul ili örneği - Bulut, Arzu; Şengül, Halil; Şengül, Halil (Haşim Çapar, 2023)
Bu çalışmanın amacı, İstanbul'da ikamet eden bireylerin atık yönetimi ve sıfır atık projesine yönelik algı düzeylerini incelemektedir. Bu çalışma kesitsel ve tanımlayıcı tasarımda bir araştırmadır. Araştırmanın evrenini, İstanbul'da ikamet eden 18 yaş ve üzeri bireyler olup, örneklem büyüklüğü, yaşları 18 ile 66 arasında değişen 161 erkek ve 229 kadın olmak üzere 384 kişiden oluşmaktadır. Anketler, kolayda örnekleme yöntemine göre seçilen katılımcılara Google formlar ve yüz yüze görüşme yoluyla ulaştırılmıştır. Tüm istatistiksel analizlerde IBM SPSS paket programı kullanılmıştır. Medeni durum ile Atık Yönetimi ve Sıfır Atık Projesi Ölçeği toplam (p<0,05), sıfır atık projesi algısı (p<0,05) ve çevresel gözlemler (p<0,05) puan ortalamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmuştur. ANOVA testi sonuçlarına göre, katılımcıların yaş grupları ile çevresel gözlemler (p<0,01), sıfır atık proje algısı (p<0,05) ve kamu hizmeti yeterliliği (p<0,05) puan ortalamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmuştur. Katılımcıların eğitim durumu ile çevresel gözlemler ve kamu hizmeti yeterliliği puan ortalamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmuştur (p<0,01). Bu çalışmada bireylerin atık yönetimi ve sıfır atık projesine yönelik algı düzeyleri sosyo demografik özelliklerine göre farklılık göstermektedir. Atık yönetimindeki aksaklıkların azaltılması, toplumun bilinçlendirilmesi ve farkındalığın artırılması ile sağlanabilir. Sonuç olarak, her yaştan ve eğitim seviyesinden bireyin atık konusunda bilinçlendirilmesi elzemdir.

The aim of this study is to examine the perception levels of individuals residing in Istanbul toward waste management and zero-waste project. This study is research in cross-sectional and descriptive design. The population of the study consists of individuals aged 18 and over residing in Istanbul, and the sample size consists of 384 individuals, 161 males and 229 females, with ages ranging from 18 to 66. The questionnaires were delivered to the participants selected according to the convenience sampling method via Google forms and a face-to-face interview. All statistical analyses used the IBM SPSS package program. Marital status with Waste Management and Zero Waste Project Scale total (p<0.05), zero waste project perception (p<0.05), and environmental observations (p<0.05) statistically significant difference was found between mean scores. According to the ANOVA test results, age groups of the participants and environmental observations (p<0.01), zero waste project perception (p<0.05), and public service adequacy (p<0.05) statistically significant difference was found between mean scores. A statistically significant difference was found between the educational status of the participants, environmental observations, and public service adequacy mean scores (p<0.01). In this study, the perception levels of individuals towards waste management and zero-waste project differ according to their sociodemographic characteristics. Reducing the disruptions in waste management can be achieved by raising society's awareness and increasing awareness. As a result, it is essential to raise the awareness of individuals of all ages and education levels about waste.
WASTE MANAGEMENT AND EVALUATION OF ZERO WASTE PROJECT: THE CASE OF ISTANBUL
Keywords: Atık yönetimi; Sıfır atık projesi; Katı atık; Çevre sağlığı; İstanbul; Waste management; Zero waste project; Solid waste; Environmental health