İslami finans yöntemlerinden biri olan emek-sermaye ortaklığının günümüzdeki yeri: Bir saha çalışması - Şakarcan, Zeynep (İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, 2021)
İslami Finans Yöntemlerinden Biri Olan Emek- Sermaye Ortaklığının Günümüzdeki Yeri: Bir Saha Çalışması başlıklı tezin amacı, Türkiye'deki emek sermaye ortaklığının neden fazla tercih edilmediğini ve tercih edildiğinde ne tür risklerin ve zorlukların oluşabileceğini incelemektir. Bu bağlamda yapılan analizlerden ilki, katılım bankası çalışanları perspektifinden mudarebe finansmanın yaygın olarak kullanılamama sebeplerinin incelenmesidir. Çalışmanın odaklandığı diğer bir analiz ise, mudarebe benzeri girişim sermayesi fonunun sağlanması durumunda ne tür zorlukların oluştuğunun bu fonu kullanan girişimciler perspektifinden incelenmesidir. Çalışmada, Nitel Araştırma modeli kullanılmıştır. Çalışmanın evrenini, altı katılım bankası (Kuveyt Türk, Albaraka Türk, Vakıf Katılım, Türkiye Finans Katılım Bankası, Ziraat Katılım ve Emlak Katılım) ile birlikte, Katılım Portföy Yönetim Şirketleri ve katılım bankaları girişimcilik merkezlerini kapsamaktadır. Katılım bankası çalışanları gözünden mudarebe ortaklığının neden sık uygulanamadığının nedenleri yarı biçimlendirilmiş mülakat sorularından elde edilen veriler ile değerlendirilmiştir. Katılım bankaları aracılığı ile uygulanan girişim sermayesi fonunun uygulanması halinde oluşabilecek engeller ve zorluklar ise bu fonu kullanmayı talep etmiş girişimciler ile yapılan yarı biçimlendirilmiş mülakatlar ile incelenmiştir. Sonuç bölümünde yapılan analizden elde edilen verilerin bir değerlendirilmesi yapılmıştır. Elde edilen bulgulara göre mudarebe ve girişim sermayesi finansmanının uygulanmasını engelleyen başlıca sebepler tek tek incelenmiş ve potansiyel çözümler sonuç bölümünde sunulmuştur. Bu minvalde değerlendirildiğinde yine sonuç bölümünde bu iki finansman türü için kullanılan fonların ortak bir havuzda değerlendirilmesine ilişkin bir çözüm önerisinde bulunulmuştur.

The aim of the thesis titled "The Place of Labor-Capital Partnership as an Islamic Financial Method at the Present Time: A Field Study" is to examine why labor-capital partnerships are not preferred in Turkey and what type of risks and challenges can arise when preferred. The first of the analyses made in this context is to examine the reasons why the profit-sharing financing method is not widely used from the perspective of participation bank employees. Another analysis that the study focuses on is to examine what kind of difficulties arise when a venture capital fund similar to the profit-sharing partnership is provided from the perspective of entrepreneurs who use this fund. In the study, the Qualitative Research model was used. Participants of the study consist of six participation banks (Kuveyt Turk, Albaraka Turk, Vakıf Participation, Türkiye Finans Participation Bank, Ziraat Participation and Emlak Participation) and Participation Portfolio Management Companies as well as participation banks entrepreneurship centers. The reasons why profit-sharing partnership cannot be applied frequently from the perspective of participation bank employees were evaluated with the data obtained from semi-structured interview questions. The obstacles and difficulties that may arise in the event of the implementation of the venture capital fund through participation banks were examined through semi-structured interviews with entrepreneurs who requested to use this fund. In the conclusion part, the data obtained from the analysis made were evaluated. According to the findings, the main reasons preventing the implementation of profit-sharing partnership and venture capital financing are examined one by one and potential solutions are presented in the conclusion part. When evaluated in this regard, a solution is proposed for the evaluation of funds used for these two types of financing in a common pool in the same part.
The place of labor-capital partnership as an Islamic financial method at the present time: A field study
Keywords: Bankacılık; Banking; Ekonomi; Economics; Maliye; Finance; Mudarebe, Emek-Sermaye Ortaklığı, İslami Ortaklık Şirketleri, Katılım Bankacılığı, Girişim Sermayesi; Profit-Sharing, Labor-Capital Partnership, Islamic Partnership Companies, Participation Banking, Venture Capital