Fuhuş - Bostancı Bozbayındır, Gülşah; Bozbayındır, Gülşah Bostancı (On İki Levha Yayıncılık, 2020)
Genel olarak "içinde bulunulan toplumun kurallarına uymayan bir biçimde bir veya birkaç kişiyle para karşılığında cinsel ilişkide bulunma1 ", "maddi çıkar karşılığında cinsel ilişkide bulunanların faaliyeti" şeklinde tanımlanan fuhuş kavramına2 ilişkin düzenlemeler Türk Hukuku'nda ekseriyetle 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu'nda yer almaktadır. Umumi Hıfzıssıhha Kanunu'nun 128. maddesinde Sağlık ve İçişleri Bakanlıklarının ortak bir tüzük yayınlayarak, genel kadınlar ve genelevlerin tabi olacakları hükümler ve fuhuş yüzünden yayılan zührevi hastalıklar gibi hastalıkların yayılmasına engel olacak önlemleri belirleme ve yine ortak bir şekilde uygulayacakları, genel kadınlarla genel evler ve bunlara benzer yerlerin söz konusu tüzükte tanımlanıp sınırlandırılacakları ifade edilmiştir3• Bu maddeye dayanarak, 1961 tarihinde 5/984 sayılı Genel Kadınlar ve Genelevlerin Tabi Olacakları Hükümler ve Fuhuş Yüzünden Bulaşan Zührevi Hastalıklarla Mücadele Tüzüğü çıkartılmıştır. Tüzük'ün 15. ve devamı maddelerinde bir takım tanımlar getirilmiştir. Tüzüğe göre, "başkalarının cinsi zevkini menfaat karşılığı tatmin etmeyi sanat edinen ve bunun için değişik erkeklerle münasebette bulunan kadınlara" genel kadın denir. Tüzük fuhuş yerlerini de birkaç maddede belirtmiştir. Buna göre, genel evler, birleşme yerleri, tek başına fuhuş yapılan yerler fuhuş yerleridir4. Bu tanımlardan yola çıkıldığında fuhşu, değişik erkeklerle ya da kadınlarla münasebette bulunarak onların cinsi zevkini menfaat karşılığı tatmin etme faaliyeti olarak tanımlamak mümkündür. Tüzükte her ne kadar fuhuş faaliyetinin kadınlar tarafından gerçekleştirildiği ifade edilse de gerek fuhuş yapanların gerekse Türk Ceza Kanunu 227. madde bağlamında fuhşa teşvik, aracılık edilenlerin cinsiyetinin bir önemi bulunmamaktadır 5.
Özel Ceza Hukuku Cilt VII Genel Ahlaka Karşı Suçlar - Aile Düzenine Karşı Suçlar Bölüm Adı:Fuhuş Suçu, BOSTANCI BOZBAYINDIR GÜLŞAH, Yayın Yeri:Oniki Levha, Basım sayısı:1, Sayfa sayısı:314, ISBN:9786257899819