التحديات الداخلية للمصارف الإسلامية في الصومال وحلول مقترحة - Yusuf, Abdırısak Ahmed (My University, 2024)
Somali'de İslami bankacılık ve finans kurumlarının yirmi yıldan kısa bir sürede elde ettiği başarıya rağmen, merkezi bir hükümetin yokluğu ve ülkedeki tüm finans kurumlarının çöküşüyle aynı zamana denk gelen bu koşullar, Somali'deki faaliyetleri engelleyen bir takım zorluklar yarattı. onların gelişimi ve büyümesi. Bu zorluklar, ülkenin güvenlik ve ekonomik koşullarından ve yurtdışındaki düşük itibarından kaynaklanan dış zorlukları ve çalışma ortamından veya kuruluşların içinden kaynaklanan iç zorlukları içerir. Bu bağlamda araştırmacı, Somali'deki İslami bankacılığın gerçekliğini ve gelişimini engelleyen iç zorlukları incelemeyi, bu zorlukları analiz etmeyi ve bunlara olası çözümleri keşfetmeyi amaçlamaktadır. Araştırma hedeflerine ulaşmak için araştırmacı, Somali'deki ekonominin ve İslami bankacılığın gerçekliğini ve karşılaştığı iç zorlukları incelemek için tanımlayıcı yaklaşıma ve ardından olası çözümlere ulaşmak için bunları analiz etmek için analitik yaklaşıma güvendi. Araştırmacı, nitelikli mesleki yeterliliklerin yanı sıra idari uzmanlık ve şeriat gözetimi eksikliği de dahil olmak üzere toplumdaki İslami bankacılık okuryazarlığının en önemli olduğu zorluklar olduğu sonucuna vardı. Ayrıca birçok İslami finans ürününü benimseme konusunda isteksizlik var; Riskten kaçınma nedeniyle. Bu zorlukları çözmek için öncelikle bankacılık okuryazarlığının her yönüyle ortadan kaldırılması, katılımcı finansmanda risk alınması, tüketici dışı kalkınma yatırımları ile araştırma ve danışmanlık merkezlerinin kurulması ve etkinleştirilmesi gerekliliğinin ortadan kaldırılması gerekmektedir.

Despite the success achieved by Islamic banking and financial institutions in Somalia in less than two decades, coinciding with the absence of a central government and the collapse of all financial institutions in the country, these circumstances have left behind a number of challenges that hinder their development and growth. These challenges include external challenges represented by the country's security and economic conditions and its poor reputation abroad, and internal challenges arising from the work environment or from within organizations. In this context, the researcher seeks to study the reality of Islamic banking in Somalia and the internal challenges that hinder its development, analyze these challenges and explore possible solutions for them. To achieve the objectives of the research, the researcher relied on the descriptive approach to study the reality of the economy and Islamic banking in Somalia and the internal challenges it faces, and then the analytical approach to analyze them to reach possible solutions. The researcher concluded that there are challenges, the most important of which is Islamic banking illiteracy in society, including the lack of qualified professional competencies, as well as the lack of administrative expertise and Sharia supervision. In addition, there is a reluctance to adopt many Islamic financial products due to risk aversion. To solve these challenges, it is necessary first to eliminate banking illiteracy in all its aspects and risk in participatory financing, non-consumer development investments, and the necessity of establishing and activating research and consulting centers.
Somali'deki İslami Bankaların Karşılaştığı İç Zorluklar ve Çözüm Önerileri
Internal Challenges and Proposals for Solutions for Islamic Banks in Somalia
Keywords: Somali; İslami Bankalar; İç Zorluklar; Şeriat Denetimi; Somalia; Islamic Banks; Internal Challenges; Sharia Supervision