العملات الرقمية المرتبطة بالذهب:أنواعها وحكمها واستشراف مستقبلها - Alian, Yasser (İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, 2024)
Araştırma, altına endeksli kripto para birimleri konusunu ele almaktadır; nakdin evrimini mallardan ve takastan, metal ve kağıt paralara ve son olarak dijitale geniş bir bakış açısıyla sunar ve modern teknolojilerin, altının geleneksel para birimi istikrarını ve dijital para birimlerinin esnekliğini birleştiren yeni para biçimlerini nasıl ortaya çıkardığını açıklar. Araştırma, genel olarak dijital para birimlerinin ve özellikle altına endeksli olanların teorik çerçevesiyle başlar, türlerini ve yaygın olanları gözden geçirir, sonra özelliklerini ve metal, kağıt ve desteksiz dijital para birimlerinden farklarını analiz eder. Ayrıca, araştırma para kavramını ve İslam fıkhındaki hükümlerini, kağıt para ve dijital para birimlerinin fıkhi düzenlemelerini açıklar ve sonra İslam fıkhında paranın işlevlerini ve altına endeksli dijital para birimlerinin bu işlevleri ne ölçüde gerçekleştirdiğini belirtir. Daha sonra, araştırma 2008 küresel krizi sonrası finansal ve dijital dönüşümleri ele alır, mevcut ve öngörülen merkezi ve merkezi olmayan dijital para birimlerinin uluslararası para sistemine ve küresel para politikalarına etkisini inceler, fırsatlar ve beklentiler sunar. Ayrıca, araştırma altının parasal bir standart olarak önemini, küresel bir rezerv varlık olarak rolünü ve altına endeksli dijital para birimlerinin finansal istikrarı nasıl sağlayabileceğini ele alır. Son olarak, araştırma altına endeksli para birimlerinin teknik, hukuki ve düzenleyici zorluklarını gözden geçirir ve genel olarak merkezi dijital para birimleri, özellikle altına endeksli olanlar için birkaç olası senaryoyu ele alır; uluslararası bir para birimi olarak kapasitelerini analiz eder, yenilik yayılma teorisinden hareketle yeni bir fikir olarak yayılma kapasitelerini değerlendirir. Ayrıca, genel kabul ve güvenliklerini sağlayacak düzenleyici ve hukuki çerçevelerin geliştirilmesinin önemini vurgular, böylece küresel ve İslam ekonomisinde bir değişim aracı ve zenginlik deposu olarak kabul görebilirler.

The research addresses the topic of gold-backed cryptocurrencies; it presents a comprehensive view of the evolution of money from commodities and bartering to metal and paper currencies, and finally to digital forms, illustrating how modern technologies have introduced new types of currencies that combine the traditional monetary stability of gold with the flexibility of digital currencies. The research begins by discussing the theoretical framework for cryptocurrencies in general, and specifically those linked to gold, showcasing their types and the most prominent ones available, then provides an analysis of their characteristics and what distinguishes them from metal, paper, and unsupported digital currencies. Additionally, the study clarifies the concept of money and its rulings in Islamic jurisprudence, and the jurisprudential adjustment for paper and digital currencies, then details the functions of money in Islamic jurisprudence and the extent to which goldbacked digital currencies achieve these functions. The research also reviews the financial and digital transformations after the 2008 global crisis, examining the current and expected impact of digital currencies - both centralized and decentralized - on the international monetary system and global monetary policies, and what they entail in terms of opportunities and expectations. Furthermore, the study discusses the importance of gold as a monetary standard, as a global reserve asset, and how gold-backed digital currencies can achieve financial stability. Finally, the research explores the technical, legal, and regulatory challenges of goldlinked currencies, and addresses several potential scenarios for centralized digital currencies in general, and those linked to gold in particular; demonstrating their capacity to serve as an international currency, analyzing their potential for dissemination as a new idea through the theory of innovation diffusion. It emphasizes the need to develop regulatory and legal frameworks that ensure their safety and public acceptance, thereby enabling them to achieve acceptance as a medium of exchange and a store of wealth in the global and Islamic economy.
Altına Endeksli Kripto Para Birimleri: Türleri, İslâm Hukuku Açısından Durumu ve Geleceğine Dair Öngörüler
Keywords: Altına Endeksli Kripto Para Birimleri; Kripto Para Birimleri; Altın; Finansal Teknoloji; Gold-Backed Cryptocurrencies; Cryptocurrencies; Gold; Financial Technology; العملات الرقمية المرتبطة بالذهب; العملات الرقمية; الذهب; التكنولوجيا المالية