Mobil lokalizasyon problemine uygulanan yeni bir hibrit metasezgisel algoritma - Kırtıl, Hasan Sencer (İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, 2022)
Kablosuz sensör ağları günümüz dünyasında yer alan mevcut teknolojilerin yerine geçmektedir. Kablosuz sensör ağları; askeri alanlarda, coğrafi bilgi sistemlerinde ve meteoroloji sistemlerinde yoğun bir şekilde kullanılmaktadır. Bu yüzden kablosuz sensör ağlarının daha hızlı ve doğru kullanılması için çalışmalar yapılmaktadır. Bu problemlerin arasında yer alan lokalizasyon problemi günümüzde önemli bir yere sahiptir. Askeri uygulamalar, acil yardım, coğrafi takip gibi uygulamalarda sensörlerin yerini hata payı en düşük ve en hızlı şekilde bulmak çoğu zaman sistemin doğru ve hızlı bilgi vermesi için önemlidir. Bu problemin temelinde ortama rastgele dağılan ve yerleri bilinmeyen düğümlerin coğrafi noktalarını çapa düğümler aracılığıyla bulmaktır. Bu çalışmada düğümlerin yerlerinin tespiti için "Grashooper Optimization Algorithm (GOA)" ve "Whale Optimization Algorithm (WOA)" metasezgisel algoritmaları kullanılarak ortaya hibrit bir yapı çıkartılmış ve kablosuz sensör ağlarda düğümlerin yerlerini tespit etmek için kullanılmıştır. Bu algoritmalar metasezgisel algoritmalar olarak günümüzde hızlı bir şekilde gelişen algoritmalardır. Metasezgisel algoritmalar temel olarak canlıların beslenme, hareket veya avlanma gibi olaylarını dijital ortama dökerek bu eylemleri taklit ederler. Algoritmanın temelinde en uygun sonucu elde etmek vardır. Bu sonucu elde etmek için dijital ortama aktarılan ve formüller ile hesaplanan en uygun sonuç elde edilene kadar algoritma, önerilen hibrit yapıda iki algoritmanın arama kısmındaki formüller kullanılmış ve yeni çıkan algoritma ile kablosuz sensör ağlarında lokalizasyon problemine daha uygun ve hızlı yer tespitleri yapılması hedeflenmiştir.

Wireless sensor networks replace existing technologies in today's world. It is a problem in the localization problem in Wireless Sensor Networks (WSN). Wireless sensor networks are used extensively in sectors such as military sectors, geographic information systems, and meteorology systems. Therefore, efforts are being made to use wireless sensor networks faster and more accurately Localization problem, which is among these problems, has an important place today. It is very important to find the location of the sensors quickly and with a low error rate in applications such as military applications, emergency assistance. The basis of the problem is to find the geographical points of the nodes randomly distributed in the environment and whose locations are unknown, through anchor nodes. In this study, a hybrid structure was created by using Grasshopper Optimization Algorithm (GOA) and Whale Optimization Algorithm (WOA) metaheuristic algorithms for the location of nodes, and a hybrid structure was used to detect the locations of nodes in wireless sensor networks. Metaheuristic algorithms basically imitate these actions by digitizing the events of living things such as feeding, movements or hunting. The basis of the algorithm is to obtain the most appropriate result. In order to obtain this result, the algorithm runs until the most appropriate result, which is transferred to the digital environment and calculated with the formulas, is obtained. In the proposed hybrid structure, the formulas in the search part of the two algorithms are used, and it is aimed to determine faster and more suitable for the localization problem in wireless sensor networks with the new algorithm.
A new hybrid metaheuristic algorithm applied to the mobile localization problem
Keywords: Kablosuz sensör ağları; Balina optimizasyon algoritması; Lokalizasyon; Meta-sezgisel algoritmalar; Whale optimzation algorithm; Wireless sensor networks; Localization; Meta-heuristic algorithm