Kırılgan ve büyüklenmeci narsisizmin pekiştireç duyarlılık teorisi açısından incelenmesi - Çakır, İsa; Bilge, Yusuf; Bilge, Yusuf; Çakır, İsa (My University, 2019)
DSM-5’te Narsisistik Kişilik Bozukluğu tek tip bir yapı olarak ele alınırken literatürde narsisizmin büyüklenmeci ve kırılgan iki farklı alt tipi olduğuna dair iddialar yer almaktadır. Bu çalışmada, hakkında farklı etiyolojik faktörler öne sürülen narsisizmin bu iki alt tipi Pekiştireç Duyarlılık Teorisi’nde yer alan ödüle ve cezaya duyarlılık açısından incelenmiş ve her iki narsisizm tipinin benzer bir şekilde ödüle duyarlılıkla bağlantılı olan Davranışsal Aktivasyon Sistemiyle ilişkili olduğu görülürken kırılgan narsisizmin büyüklenmeci narsisizmden farklı olarak cezaya duyarlılıkla bağlantılı olan Davranışsal İnhibisyon Sistemiyle de ilişkili olduğu tespit edilmiştir. Bu konuda yapılan az sayıdaki araştırma sonuçlarıyla uyumlu bir şekilde elde edilen bu bulgular, narsisizmin alt tiplerinin ödüle ve cezaya duyarlılık açısından farklı özelliklere sahip olduklarını dolayısıyla bu narsisizm tiplerinin etiyolojilerinin değerlendirilmesinde ve tedavilerinde ödüle ve cezaya duyarlılık değişkenlerinin de göz önünde bulundurulması gerektiğini göstermektedir
Keywords: Davranışsal aktivasyon sistemi; Davranışsal inhibisyon sistemi; Kırılgan narsisizm; Büyüklenmeci narsisizm; Pekiştireç duyarlılık teorisi