Amerika Birleşik Devletleri’nin güvenlikleştirilmesi bağlamında radikalizm ile mücadelesi: Afrika Komutanlığı (Afrıcom) - Halatçı, Bahrican (Hakan Arıdemir, 2023)
Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Afrika kıtasına müteveccih dış ve güvenlik politikası; iç politika dinamiklerinden, uluslararası sistemde yaşanan gelişmelerden ve Afrika’da yaşanan değişimlerden etkilenmektedir. El-Kaide terör örgütünün 11 Eylül 2001 tarihinde düzenlediği terör eylemleri öncesinde Amerikan toplumunda sağlık, eğitim ve toplumsal asayiş meseleleri ana konumda yer alırken, 11 Eylül’de yaşanan olaylar neticesinde ulus müdafaası, dış ilişkiler ve milli gayeler birincil meseleler haline gelmiştir. Dolayısıyla Afrika, küresel siyaset ve güvenlik bakımından ABD’nin radikal gruplar ile mücadelesi nezdinde ön plana çıkan mühim bir kıtadır. Afrika’nın diğer kıtalara nazaran çeşitli beşeri ve politik niteliklere sahip olması, kıtaya müteveccih Amerika’nın dış politika oluşturma ve hayata geçirme çabaları, bir hibrit (sivil-asker) komutanlığının inşa edilmesine yol açmıştır. 2007 yılına gelindiğinde ise hibrit yönetim sürecinin ilk örneği olarak ABD Afrika Komutanlığı (AFRICOM) kurulmuştur. AFRICOM’un kurulması, kıtanın güvenlik konularında çektiği güçlükleri ve ABD’nin radikal gruplarla mücadelesi ve kıtadaki stratejik menfaatlerine ilişkin ABD’li siyasilerin algılarındaki bir takım düşüncelerin yansımasıdır. ABD’nin Afrika’ya ilgi göstermesinin başlıca sebebi, kıtadan gelecek tehditlere karşı koymak ve uluslararası siyasetteki hegemonyasını devam ettirmektir. Dolayısıyla uluslararası terörizme savaş açan ABD’nin, Afrika kıtasında güvenlik ve ekonomik açıdan beklentileri vardır ve bu beklentileri AFRICOM aracılığıyla kıtada yeni müttefikler edinerek gerçekleştirmeyi amaçlamaktadır. Bu çalışmada ABD’nin, 11 Eylül sonrası ulusal güvenliğini korumak için Afrika’da hızla artan radikal gruplara karşı verdiği mücadelede Afrika Komutanlığı’nın oynadığı rol araştırılmıştır. Ayrıca AFRICOM’u diğer coğrafi muharip komutanlıklarına nazaran yumuşak gücünü ön plana çıkaran Bütünsel Devlet Yaklaşımı, detaylı bir şekilde irdelenmiştir.

The United States America' (U.S.A) foreign and security policy to the African continent; domestic policy dynamics, developments in the international system and ıt is affected by the changes in Africa. Prior to the al-Qaeda terrorist group's terrorist acts on September 11, 2001, Health in American society, education and social policing issues are at the top position, Nation's defense as a result of the events of 9/11, external relations and national objectives have become primary issues. Therefore, Africa is an important continent that comes to the fore in terms of global politics and security, in view of the USA's struggle with radical groups. Africa has a variety of human and political qualities compared to other continent’s, America's foreign policy-making and implementation efforts, direct to the construction one crossbreed command. In 2007, the U.S. AFRICOM was established as the first example of the hybrid management process. The establishment of AFRICOM, the continent's security challenges and ıt is a reflection of a number of ideas in the perceptions of US politicians regarding us strategic interests in Africa. The main reason for the US interest in Africa is to counter threats from the continent and to continue its hegemony in international politics. Therefore, the United States, which is waging war on international terrorism, has security and economic expectations on the African continent and aims to realize these expectations by acquiring new allies on the continent through AFRICOM. In this study, the role played by the African Command in the struggle of the USA against the rapidly increasing radical groups in Africa in order to protect its national security after 9/11 was investigated. In addition, the Holistic State approach, which emphasizes AFRICOM's soft power compared to other geographical combat commands, has been examined in detail.
The Unıted States’ Struggle With Radicalizm in The Context Securitization: Command For Afrıca (Afrıcom)
Keywords: ABD; Afrika; Afrika komutanlığı; Güvenlikleştirme; Radikalizm; USA; Africa; Africa command; Securitization; Radicalizm