Oruç Anaları - Kara, İsmail (ONTO Yayınevi, 2024)
Ramazanla, oruçla, sahurla, iftarla hatırlayabildiğim ilk tanışıklıkla rım kışın karı, buzu ve soğuğu ile hükmettiği aylara rastlar. Rize’nin sahilden 30-35 km. içerde, Erzurum yolu üzerinde bir nahi yesi: Güneyce. Henüz elektriğe kavuşmasına çok var. Köyün dinî hayatı komşu köylere göre hayli gelişmiştir. İki Kur’an kursundan biri yakın şehirlerden yatılı talebe almaya mecbur kalacak kadar yaygın bir şöhrete sahip. Samsunlu, Giresunlu, Erzurumlu, Bay burtlu, Artvinli birçok hafızlık yahut talim-kıraat öğrencisi var... İkin ci kurs ise daha mütevazı ve daha mahallî. Bu sebeple hafız oranı çok yüksek değil. Köyde 10 cami var o zaman. Bu biraz da Karadeniz’e mahsus dağı nık yerleşim tarzının bir neticesi. Fakat mahallelerde caminin dışında herkesin paylaştığı, katıldığı bir başka müessese yok. (Şimdi cami sayısı 15’i geçti sanırım). İmam kadrosunu dolduranlar bugüne göre daha iyi. Hepsi köylümüz ve hafız, bir kısmı aynı zamanda hoca; belli ölçülerde Arapça ve İslamî ilimler tahsil etmiş. Vaaz edebilir, dinî soruları cevap landırabilir
Oruç Anneleri / Onto Yayınevi -- 2024.