Antropolojik teorilerin dine yaklaşımı - Canatan, Kadir; Canatan, Kadir (Hece Yayınları, 2015)
Antropolojinin din olgusuna yaklaşımı, bu disiplinin genel bakış açısı ve nosyonundan ayrılamaz. Antropoloji, en iyi bir şekilde, yapı ve davranışları itibariyle insani çeşitliliği inceleyen bir bilimsel disiplin olarak tanımlanabilir. Bu tanıma bağlı olarak din olgusuna yaklaşımı da benzer bir yapı gösterir. Başka bir deyişle antropoloji dine yaklaşırken belirli bir dini ya da belirli bir dinin yaklaşımını esas alarak din olgunu araştırmaz. Amacı, tüm farklılıklarıyla ve en genel anlamda din olgusunu anlamaktır. Bu bağlamda şu sorulara cevap bulmaya çalışır:  Dinsel çeşitliliğin eni-boyu nedir? Ne kadar farklı dinler, dini inançlar, pratikler ve kurumlar bulunmaktadır?  Dinler arasında ne tür evrensel ve ortak boyutlar söz konusudur?  Her dinin farklı boyutları arasında veya farklı dinler arasında ne tür ilişkiler vardır? Dinler, sosyal ve doğal çevreyle ne kadar ilişkilidir? Dinler üzerine yapılan incelemelerden hareketle çıkarsayabileceğimiz bazı düzenli kalıplar var mıdır?
Keywords: Antropoloji ve din; Anthropology and religion