Sınıf Öğretmenlerinin Öğrenme Çevikliği ile Sınıf Yönetimi Becerileri Arasındaki İlişkinin İncelenmesi - Güney Havuz, Hande Berat (İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, 2024)
Araştırmanın amacı, sınıf öğretmenlerinin öğrenme çevikliği ile sınıf yönetimi becerileri arasındaki ilişkiyi incelemektir. Araştırmanın örneklemini İstanbul'un Başakşehir, Bağcılar ve Küçükçekmece ilçelerindeki resmi ve özel ilkokullarda görev yapan 168'i (%60,2) kadın ve 111'i (%39,8) erkek olmak üzere toplam 279 sınıf öğretmeni oluşturmaktadır. Veri toplamak için Demografik Bilgi Formu, Marmara Öğrenme Çevikliği Ölçeği ve Sınıf Yönetimi Becerileri Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin analizi SPSS programı aracılığıyla yapılmış; normallik dağılımı KolmogrovSmirnov testiyle, doğrusal ilişkiler ise Spearman korelasyon katsayısı ile değerlendirilmiştir. Gruplar arası karşılaştırmalar için Mann-Whitney U Testi ve üç veya daha fazla grup için Kruskal-Wallis varyans analizi uygulanmıştır. Sonuçlar, sınıf öğretmenlerinin öğrenme çevikliği ve sınıf yönetimi becerilerinin cinsiyet, yaş grupları, kurum türleri ve unvan gruplarına göre anlamlı farklılıklar gösterdiğini ortaya koymuştur. Kadın sınıf öğretmenlerinin sınıf yönetimi becerilerinin erkek öğretmenlerden daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Yaş grupları arasında da anlamlı farklılıklar saptanmıştır. Özel kurumlarda çalışan sınıf öğretmenlerinin kamu kurumlarında çalışan meslektaşlarına göre hem öğrenme çevikliği hem de sınıf yönetimi becerilerinin daha yüksek olduğu görülmüştür. Uzman sınıf öğretmenlerinin sınıf yönetimi becerilerinin daha yüksek düzeyde olduğu tespit edilmiştir. Öğrenme çevikliği ölçeği ile sınıf yönetimi becerileri ölçeği arasında, hem toplam puanlar hem de tüm alt boyutlar açısından pozitif bir korelasyon bulunmuştur.

The aim of this research is to examine the relationship between primary school teachers' learning agility and classroom management skills. The study sample consists of 279 primary school teachers, including 168 (60.2%) women and 111 (39.8%) men, working in public and private primary schools in the Başakşehir, Bağcılar, and Küçükçekmece districts of Istanbul. The data collection tools used were the Demographic Information Form, the Marmara Learning Agility Scale, and the Classroom Management Skills Scale. Data analysis was conducted using the SPSS program; normality distribution was examined with the Kolmogorov-Smirnov test, and linear relationships were evaluated using the Spearman correlation coefficient. Comparisons between groups were made using the Mann-Whitney U Test, and the Kruskal-Wallis variance analysis was applied for three or more groups. The results indicated that there are significant differences in learning agility and classroom management skills of primary school teachers based on gender, age groups, types of institutions, and professional titles. It was determined that female primary school teachers have higher classroom management skills compared to male teachers. Significant differences were also observed among age groups. Primary school teachers working in private institutions were found to have higher learning agility and classroom management skills compared to those working in public institutions. Specialist primary school teachers were identified as having higher levels of classroom management skills. The Learning Agility Scale and Classroom Management Skills Scale show a positive correlation in both total scores and across all subscales.
Investigation of the Relationship Between Classroom Teachers' Learning Agility and Classroom Management Skills
Keywords: Sınıf Öğretmenliği; Sınıf Yönetimi; Sınıf Yönetimi Becerisi; Öğrenme Çevikliği; Primary School Teaching; Primary School Classroom Management Skill; Learning Agility