Fârâbî felsefesinin temellerinde karakter eğitimi - Üker, Hanifi; Gurbetoğlu, Ali; Gurbetoğlu, Ali (Akademik Perspektif Derneği, 2020)
Ahlak ve karakter içi içe geçmiş iki önemli kavramdır. Tanım anlamında birçok filozof aynı iki kavram içinde aynı tanımı yapmıştır. Farabi’de Ahlak ve karakter kavramını birlikte işlemiştir. Daha çok ahlak kavramını kullanmıştır. Aristoteles ve Eflatun’un akıl ve ahlak kavramlarını içselleştirmiş ve onu İslam kaideleri ile sentezlemiştir. Farabi insanın aklına vurgu yapmış ve onun hürlüğünden bahsetmiştir. İnsan, sağlam düşünce ve iradeye ancak bu şekilde ulaşabilir. Duyular yoluyla gelen fizik bilgileri akıl ile yorumlanır. Hür düşünce ve irade ile fiile dökülür. Tamda burada iyi veya kötü, doğru veya yanlış davranışlar ortaya çıkar ki buda insanın ahlakını yani karakterini belirler. Farabi’ye göre bütün her şeyin gayesi tanrıya ulaşmak olduğu için ahlak ve karakter bu doğrultuda şekillenmelidir. Bu yönde kullanılan irade sonucunda ortaya çıkan davranışlar mutlu insanı oluşturacaktır. Mutlu insan ise kendini gerçekleştirmiş insandır. İşte bu yüzdendir ki ahlak en yetkin insanda olması gereken en temel özelliktir. Ahlak her zaman Farabi için birinci öncül olmuştur. Önce bu öncüller çocukluktan itibaren öğrenilmeli ve daha sonra kavramlara geçilmelidir. Çünkü ortaya çıkacak davranışların temelini bu öncüller oluşturacaktır. Farabi’nin karakter eğitiminin temellerini bu yaklaşım oluşturmaktadır. Ona göre Ahlak yani karakter eğitimi yaşantılar yoluyla verilmelidir. Çünkü denendikçe doğru olan daha çok pekişmektedir. Öğrenilenlerin kalıcı olması ancak bu şekilde sağlanacaktır. Bu çalışmada Farabi’nin felsefi temellerinden karakter eğitimine yönelik çıkarımlarda bulunmaktır.

Morality and character are two important concepts. In terms of definition, many philosophers have made the same definition within the same two concepts. He embraced the concept of morality and character in Fârâbî. He mostly used the concept of morality. He internalized the concepts of reason and morality of Aristotle and Plato and synthesized it with Islamic principles. Fârâbî emphasized the mind of man and talked about his liberty. Only in this way can one achieve sound thought and will. Physics information coming through the senses is interpreted with the mind. It is poured into action through free thought and willpower. It is precisely here that good or bad, right or wrong behaviors arise, which determines the morality of the person. According to Fârâbî, because everything is to reach God, morality and character should be shaped accordingly. The behaviors that result from the will used in this direction will create a happy person. A happy person is a person who has realized himself. That is why morality is the most basic feature that should be in the most competent person. Morality has always been the first premise for Fârâbî. These premises should be learned from childhood first and then the concepts should be started. Because these premises will form the basis of the behaviors that will emerge. This approach forms the basis of Fârâbî's character education. According to him, Morality, character education should be given through experiences. Because the truth is reinforced more as it is tried. It will only be ensured that what is learned is permanent. In this study, to make inferences about character education from Fârâbî's philosophical foundations.
Character Education in the Basics of Fârâbî Philosophy
Keywords: Fârâbî; Karakter eğitimi; Değerler eğitimi; Ahlâk; Fârâbî; Character education; Values education; Morality