Partner Şiddeti Üzerine Bir Derleme ve Ergenlik Döneminde Partner Şiddetini Önleme Programının Önemi - Parlak, Simel; Canel, Azize Nilgün (Trakya Üniversitesi, 2021)
nsanlık tarihine bakıldığında şiddetin insan yaşamının süregelen bir parçası olduğu görülmektedir. Bu olguyla yaşadığımız çağda da bireysel ve toplumsal boyutta sıklıkla yüz yüze kalınmaktadır. Şiddet olgusunun bireysel ve toplumsal dinamikleri de içeren karmaşık bir yapısı olduğu görülmekle beraber insanlık halinin kaçınılmaz bir parçası olarak kabul edilmemekte ve bunun önlenmesine dair dinsel, felsefi, yasal ve toplumsal bir çaba sarf edilmektedir. Şiddetin bir görünümü olan yakın partner şiddeti de toplumsal bir sağlık sorunu olarak ele alınmaktadır. Bu çalışmada kişilerarası ilişkilerde ortaya çıkan yakın partner şiddetine açıklamaya yönelik çeşitli teorilere ve partnere yönelik şiddet uygulayan bireylerin tipolojilerine yer verilmiştir. Bu kuramsal açıklamalara dayanarak, romantik ilişkinin başlangıcı olarak ele alınabilecek olan ergenlik döneminde, yakın partner şiddeti ile mücadelede, gençlerin toplumsal normların değişmesindeki yaşamsal önemi de dikkate alınarak, ergenlik döneminde partner şiddetini önlemeye yönelik programlara yer verilmiştir. Ayrıca ülkemizde ergenlere yönelik partner şiddetini önleme programı oluşturmanın gerekliliği üzerine tartışılmıştır.

When we look at the history of humanity, it is seen that violence is an ongoing part of human life. In this age, we often face on the individual and societal dimension of this phenomenon. Although the phenomenon of violence seems to have a complex structure including individual and social dynamics, it is not considered as an inevitable part of the human condition and a religious, philosophical, legal and social effort is being made to prevent it. Close partner violence, which is a view of violence, is considered as a social health problem. In this study typologies of individuals who use violence against their partners and various theories are mentioned for explaining close partner violence in interpersonal relationships. Based on these theoretical explanations, during adolescence, which can be considered as a starting point for romantic relationship, it is included prevention of programs for partner violence due to vital importance of changing social norms of young people in struggle with close partner violence. It is also discussed that the necessity of establishing a partner violence prevention program for adolescents in our country.
A Review on Partner's Violence and The Importance of Partner Violence Prevention Program During Adolescence
Bu çalışma doktora tezinden üretilmiştir (2018) ve Ahtamara I. Uluslararası Multidisipliner Çalışmalar Kongresi Gevaş – Van, 25-26 Ağustos 2018 tarihinde sözlü bildiri olarak sunulmuştur.
Keywords: Ergenlik; Partner şiddeti; Partner şiddetine ilişkin teoriler; Partner şiddetini önleme programı; Adolescence; Partner violence; Theories related partner violence; Partner violence prevention program