Tarihçi kimdir? - Canatan, Kadir; Canatan, Kadir (İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2019)
Tarihçiyi diğer sosyal bilimcilerden ayıran noktalar nelerdir? Acaba tarihçi, zihinsel kalıpları bakımından farklı bir yapıya mı sahiptir? Bu ve buna benzer soruları çıkış noktası alarak tarihçinin kimliğini ve profilini incelemeye kalktığımızda karşımıza çıkan ilk mesele, onun “zaman” algısı olacaktır. Çünkü tarihin konusu, somut olarak zamandır. Hatta daha tam olmak gerekirse “geçmiş zaman”dır. Buradan hareketle tarihçi ile ilgili ilk saptamamızı yapabiliriz: Tarihçi yüzünü geçmiş zamana çevirmiş, geçmiş zamanda gerçekleşmiş olan olay ve olgularla uğraşır. Tarihçinin tam karşısında fütürolog durur. Tarihçi ne zaman geçmişe odaklanmışsa, fütürolog da o kadar “gelecek zaman”a yönelmiştir. Sosyolog ise “an”a, şu anki zamana odaklandığı için tarihçi ile fütürolog arasında bir yerdedir.
İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü Öğretim Üyesi, kadir.canatan@izu.edu.tr
Keywords: Tarihçi; Fütürolog; Sosyolog