The experiences of undocumented Filipino domestic workers in Türkiye: Access to labor market in the context of practices and working conditions - Gunda, Abdulhamid (İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, 2024)
Migrant Filipino workers, popularly known as Overseas Filipino Workers (OFWs) are employed in over a hundred countries. About a quarter of them who are deployed overseas every year enter domestic work- a category of work which is generally undervalued, underpaid and poorly regulated. Due to the decent-work deficiency in the sector, providers of domestic or household work services are under precarious working conditions. In fact, the International Labor Organization (ILO), which is one of the frontrunners in the advocacy for decent-work for labor, has stated that domestic or household workers are among the most vulnerable and improving their working conditions is certainly a matter of social justice. In this regard, social work which champions service to humanity through its advocacy for socio-economic justice and as a watchdog of social policy and human rights has an essential role to play in this social phenomenon. This vital role stems from the mandate of social work profession which is to enhance the general well-being of individuals through promotion of social change, improving their problem-solving skills, and ensuring efforts for people empowerment and liberating them from exploitative human relationships. This study is the first, if not one of the few, social work research on undocumented household workers in Türkiye. It aimed to explore the experiences of undocumented Filipino household workers in Türkiye in the contexts of labor market access and working conditions. A qualitative research method, phenomenological research method, was employed to conduct the study. To generate the primary data, in- depth interviews were conducted to a total of thirty undocumented Filipino household workers in Istanbul. The findings revealed areas and aspects of the participants employment practices and working conditions that must be evaluated and improved in order to promote their general well-being. Their experiences reflect the general status of domestic work as highly informal and poorly regulated. Apparently, the loopholes in the system of employment practices in the sector lead to the irregular legal status of the migrant household workers. Moreover, the findings show consistency with the domestic work literature in showing the general working condition of the migrant household workers in Türkiye as relatively more decent and better compared to their counterparts in other countries in the Middle East. However, this group of workers still face problems in terms of the lack or very poor legal protection, fight for employment rights and benefits, long working hours and vague job description and more importantly, the absence of any social work intervention in their experiences. Finally, to highlight the significant value of this research to the study participants and especially to the social work practice and education, the study presents a list of recommendation for future research works and policy development. Realization of such recommendations can surely contribute to the promotion of the general well-being of undocumented migrant household workers in Turkiye.

Genellikle Denizaşırı Filipinli İşçiler (OFW'ler) olarak bilinen göçmen Filipinli işçiler yüzden fazla ülkede istihdam edilmektedirler. Her yıl yurtdışında görevlendirilen bu işçilerin yaklaşık dörtte biri ev işlerinde çalışmaktadır; bu iş kategorisi genellikle düşük değer biçilen, düşük ücret ödenen ve yetersiz düzenlemelere tabi olan bir iş kategorisidir. Sektördeki insana yakışır iş eksikliği nedeniyle, ev işleri hizmeti sunanlar güvencesiz çalışma koşulları altındadır. Nitekim emeğe yakışır iş savunuculuğunun öncülerinden olan Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), ev işçilerinin en kırılgan kesimler arasında yer aldığını ve çalışma koşullarının iyileştirilmesinin kesinlikle bir sosyal adalet meselesi olduğunu belirtmiştir. Bu bağlamda, sosyo-ekonomik adaleti savunarak, sosyal politika ve insan haklarının bekçisi olarak insanlığa hizmeti savunan sosyal hizmetin, bu sosyal olguda oynayacağı önemli bir rol vardır. Bu hayati rol, sosyal hizmet mesleğinin, sosyal değişimi teşvik ederek, sorun çözme becerilerini geliştirerek ve insanların güçlendirilmesi ve sömürücü insan ilişkilerinden kurtarılması için çaba göstererek bireylerin genel refahını artırma görevinden kaynaklanmaktadır. Bu çalışma Türkiye'de belgesiz ev işçileri ile ilgili yapılan az sayıdaki sosyal hizmet araştırmasından biridir. Çalışmada Türkiye'deki belgesiz Filipinli ev işçilerinin deneyimlerinin işgücü piyasasına erişim ve çalışma koşulları bağlamında araştırılması amaçlandı. Araştırmanın yürütülmesinde nitel araştırma yöntemlerinden fenomenolojik araştırma yöntemi kullanılmıştır. Birincil kaynaklardan yararlanmak için İstanbul'da toplam otuz belgesiz Filipinli ev işçisi ile derinlemesine görüşmeler yapılmıştır. Elde edilen bulgular, katılımcıların istihdam uygulamalarının ve çalışma koşullarının, genel refahlarını artırmak için değerlendirilmesi ve iyileştirilmesi gereken alanlarını ve yönlerini ortaya çıkarmıştır. Katılımcıların deneyimleri, ev işçiliğinin son derece kayıt dışı ve kötü düzenlenmiş genel durumunu yansıtmaktadır. Görünüşe göre, sektördeki istihdam uygulamaları sistemindeki boşluklar, göçmen ev işçilerinin düzensiz yasal statüsüne yol açmaktadır. Ayrıca bulgular, Türkiye'deki göçmen ev işçilerinin genel çalışma koşullarının Orta Doğu'daki diğer ülkelerdeki meslektaşlarına kıyasla nispeten daha iyi ve düzgün olduğunu göstermesi bakımından ev işçiliği literatürü ile tutarlılık göstermektedir. Bununla birlikte, bu işçi grubu hala yasal korumanın olmaması veya çok zayıf olması, istihdam hakları ve sosyal yardımlar için mücadele, uzun çalışma saatleri ve belirsiz iş tanımı ve daha da önemlisi, deneyimlerinde herhangi bir sosyal hizmet müdahalesinin olmaması gibi sorunlarla karşı karşıyadır. Son olarak, bu araştırmanın çalışma katılımcıları ve özellikle sosyal hizmet uygulaması ve eğitimi için taşıdığı önemli değeri vurgulamak amacıyla, çalışma gelecekteki araştırma çalışmaları ve politika geliştirme için bir öneri listesi sunmaktadır. Bu tavsiyelerin hayata geçirilmesi, Türkiye'deki kayıtsız göçmen ev işçilerinin genel refahının artırılmasına kesinlikle katkıda bulunabilir.
Türkiye'deki belgesiz Filipinli ev işçilerinin deneyimleri: Uygulamalar ve çalışma koşulları bağlamında işgücü piyasasına erişim
Keywords: Household Work; Social Justice; Migration; General Well-being; Social Work; Ev İşi; Sosyal Adalet; Göç; Genel Refah; Sosyal Hizmet